MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 října, 2012


Gulliver na svých cestách potkává liliputy, obry a mnohé jiné "kultury". Kniha byla opravdu hodně obsáhlá a velká. Četla jsem ji pro čtenářský deník a ani jsem ji nepřečetla celou, některé menší pasáže jsem přeskakovala, protože mě to neskutečně nudilo. Mě osobně příběh příliš nezaujal.




Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Gulliverovy cesty
Gulliver's Travels
-
-
Jonathan Swift
Aloys Skoumal
Dobrodružný
1852 originál / 1970 překlad
336
Albatros
-

Anotace Databazeknih.cz:
Utopický román anglického spisovatele 18. století, pod rouškou imaginárního cestopisu satiricky líčí poměry v Anglii, kritizuje civilizaci a relativizuje sílu lidského rozumu. Román, jehož původní název zněl "Cesty k rozličným národům světa . . . ", je rozdělen do čtyř dílů o nestejném počtu kapitol (osm, osm, jedenáct, dvanáct), nesoucích tzv. epická záhlaví. Je mu předeslána fiktivní předmluva vydavatele Sympsona a dopis autora - kapitána Lemuela Gullivera tomuto vydavateli. Fikci pravdivosti podtrhují také mapky, portrét Gullivera a autentická 1. osoba, v níž se líčí Gulliverovi cesty na utopické ostrovy. V I. dílu "Cesta do Liliputu" se Gulliver ocitá mezi trpaslíky, ve II. dílu "Cesta do Brobdingnagu" mezi obry. Ve III. dílu "Cesta do Laputy, Balnibardi, Luggnaggu, Blubbdubdribu" se představy o světě vtělují do alegorie vznášejícího se ostrova (Laputa - alegorie sféry teoretického myšlení a uzavřené aristokracie) a obrazu hospodářsky a kulturně upadajícího státu Balnibardi. V tomto dílu promlouvá Gulliver se slavnými muži minulosti a poznává Struldbrugy, nesmrtelné obyvatele ostrova Luggnaggu. Tématem IV. dílu "Cesta do země Hvajninimů" je výměna sociálních rolí mezi koňmi a lidmi. Lidé, tzv. Jahuové, slouží v ideální říši ušlechtilým zvířatům. Gulliver prožívá nejrůznější dobrodružství a po mnohaleté cestě se vrací domů. Putování po imaginárních ostrovech a zemích je záminkou ke kritice domácích poměrů a evropské kultury. Souběžně s negativními obrazy autor rýsuje projekt ideálního zřízení.


Informace o autorovi


Databazeknih: Jonathan Swift pocházel z anglické rodiny, která se usadila v Dublinu. Téměř celý jeho život byl spjat s rodným Irskem. Po ukončení studia na univerzitě v Dublinu odjel do Londýna. Tam byl přijat za sektáře sira W. Templea, předního whigistického politika, diplomata a učence. Na jeho doporučení se dal vysvětit na kněze. Pokračoval ve studiu a začal psát.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne