MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 ledna, 2014


Abych řekla pravdu, romány většinou nečtu. Už jsem z tohoto žánru tak trochu vyrostla. Nejvíc jsem četla Lanczovou a to mi bylo patnáct. Dnes už na takové knihy nejsem. Vybírám si raději fantasy a podobné žánry. Ale čas od času to chce změnu.
 
Toto byla teprve druhá kniha od Austen a musím říct, že se mi líbila skoro stejně jako ta první. A ke všemu je tato kniha zfilmována a ne jednou. Mám opravdu ráda knihy, které si můžu přečíst a pak si je porovnat s filmem. Nevím proč, ale knihy od Jane Austen se mi prostě líbí. Na to jak jsou staré, velice dobře se čtou. Žádná složitá čeština :-) Dokáží být i vtipné, zajímávé a napínavé. Člověk si úplně představuje tu dobu, ve které žila, tehdejší společnost a jak lidé žili.
 
Jinak nevím co bych dodala. Určitě to nebude poslední kniha, kterou si od ní vezmu do ruky. Ale teď si odskočím zase ke svému oblíbenému žánru.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pýcha a předsudek
Pride and Prejudice
-
-
Jane Austen
Eva Kondrysová
Román
1813 originál / 2008 překlad
400
Rozmluvy
980-80-7335-147-2

Anotace Databazeknih.cz:
Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století.
Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen zejména tehdy, když jsou v rodině dcery a na obzoru se objeví možný ženich. Vdavky jsou pro ženu v této době jedinou možností zaopatření a proto je nutné důmyslné splétání sítí kolem kandidáta ženitby. Autorka dává svému románu ironický podtext. Všechny postavy románu - stoický pan Bennet, jeho energická manželka a pět dcer vstoupily již dávno do podvědomí čtenářské veřejnosti...


Informace o autorce

foto: Live Science


Databazeknih.cz: Jane Austenová byla anglická spisovatelka, zakladatelka moderního rodinného románu v anglické literatuře. Narodila se 16. 12. 1775 v rodině duchovního. Studovala krátce na soukromých středních školách v Oxfordu a Readingu. Další vzdělání a vztah k literatuře získala především četbou anglických a cizích autorů. Pro úzký okruh rodiny psala Jane Austenová již od patnácti let krátké prózy, básně i dramatické scény. Nikdy se neprovdala, po smrti otce žila s matkou a sestrou v Southamptonu, později v Chawtonu. Zde se věnovala rozsáhlejší tvorbě, připravovala se k vydání svých děl, většinu z nich několikrát přepracovávala. Její díla vycházela za jejího života anonymně, s jejím jménem byla vydávána až po její smrti. Plného pochopení dosáhla až ve dvacátém století.


Filmové a seriálové zpracování

Pýcha a předsudek (Pride and Prejudice) - film
Romantický / Drama
Velká Británie / Francie, 2005, 127 min

Režie: Joe Wright
Předloha: Jane Austen
Scénář: Deborah Moggach
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Keira Knightley, Talulah Riley, Rosamund Pike, Jena Malone, Brenda Blethyn, Judi Dench, Carey Mulligan, Rupert Friend, Tom Hollander, Matthew MacFadyen, Kelly Reilly, Donald Sutherland, Sinead Matthews, Penelope Wilton, Peter Wight, Claudie Blakley, Simon Woods, Tamzin Merchant


Toto filmové zpracování se mi velice líbí. Dá se tomu sice i něco vytknout, ale jinak se zdařil. Herecké obsazení je skvělé. Paní Bennett je jako z knihy vystřižená. Tak trochu se mi nelíbily 'uhihňaná' Lydia a Kitty. A samozřejmě pan Darcy a Elizabeth... :-) Hodně se mi líbily záběry starých budov a z anglického kraje, hlavně jak Elizabeth stála na té skále, krásný pohled. Film se sice striktně knihy nedržel, k nějakým úpravám tam došlo, což je samozřejmě u filmu pochopitelné vzhledem k tomu, že velký děj se do krátkého filmu vměstnat nedá. Ale to hlavní a důležité z knihy tam bylo...



Pýcha a předsudek (Pride and Prejudice) - seriál
Romantický / Drama
Velká Británie, 1995, 6x50 min

Režie: Simon Langton
Předloha: Jane Austen
Scénář: Andrew Davies
Hudba: Carl Davis
Hrají: Colin Firth, Jennifer Ehle, Julia Sawalha, Anna Chancellor, Susannah Harker, Alison Steadman, David Bamber, Anthony Calf, Emilia Fox, Lucy Davis, Tom Ward, Joanna David, Victoria Hamilton, Benjamin Whitrow


Seriál se sice také hodně držel knihy, hrál tam oblíbený a známý herec Colin Firth. Nepostrádalo to hlavní myšlenku a vše co bylo v knize, ale přesto seriálová podoba mě příliš nenadchla. Raději se tedy podívám opět na film.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne