MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 května, 2014


Tuto knihu jsem si vybrala kvůli autorovi. Od Ricka Riordana jsem už několik knih přečetla. A i když jsou psány spíš pro mladší skupinu, rozhodně mě bavily a nedám na ně dopustit.

Každopádně jsem měla trochu obavu, protože předchozí knihy se týkaly polobohů z řecké a římské mytologie. Tentokrát se ale přesunuje děj do egyptské. Vypráví ho dva hlavní hrdinové. Střídají se v povídání, jakoby dělali výpověď a vzpomínají na to jak to začalo.

Když jsem začala knihu číst, hodně mi připomínala Percyho. Až na pár jiných detailů. Samozřejmě jsou tu nebezpečí, útočící stvůry, zásahy bohů apod. Ale je tu něco nového. Jde tu o magii. Psaním určitých slov a jejich vyřčením nahlas se provádí kouzla. Což mi trochu připomíná Eragona od Paoliniho nebo Nástroje smrti od Cassandry Clare. Ale tentokrát tu nejde vyloženě o polobohy. Spíš se tu řeší hostitelé bohů (lidé, zvířata, věci atd do kterých se převtělují) a mágové (ti, co ovládají magii). Tentokrát žádné tábory, výpravy, nic takového.

Chvíli mi trvalo než jsem si zvykla na tu možnost kouzel. Ale v konečném výsledku je to opět skvělá kniha. Riordan ví jak psát. Většinu knihy se řeší problémy na cestě za cílem. Překážky a úkoly. Zásahy nepřítele. Samotné rozuzlení přichází až v posledních kapitolách, jak je zvykem. Dochází k boji a několika zvratům. Dovolím si prozradit, že skutečným nepřítelem se stane nakonec někdo jiný. A hlavní hrdinové se ho budou snažit zničit. Což předpokládám, že se stane až v poslední knize :-)


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Rudá pyramida
Red Pyramid
Kronika Cartera Kanea
1
Rick Riordan
Dana Chodilová
Fantasy
2010 originál / 2012 překlad
408
Fragment
978-80-253-1355-8

Anotace Fragment.cz:
První díl nové trilogie Ricka Riordana (autora Percyho Jacksona)!
Myslíte si, že je nějaký med nechodit do školy, věčně létat po celém světě, vozit s sebou jenom to, co se vejde do jednoho kufříku, a nemít žádný pořádný domov? Tak to budete koukat!
Už šest let cestuje Carter Kane z místa na místo se svým otcem, věhlasným egyptologem. Pořádně nezná ani vlastní sestru Sadie, která žije s prarodiči v Londýně. Děti se smějí setkat jen dvakrát do roka a tentokrát pro ně otec ještě ke všemu vymyslí nudnou prohlídku Britského muzea. Jenže pozor - egyptští bohové se probouzejí! Začínají nejděsivější Vánoce, jaké kdy Carter a Sadie zažili… Od toho dne se život čtrnáctiletého Cartera a dvanáctileté Sadie obrátí naruby. Sourozenci Kaneovi zjistí děsivou pravdu o své rodině a poznají tajemné egyptské bohy mnohem líp než z otcových výkladů a exponátů v muzeích.
Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových!



Ukázka z knihy


Ukázka knihy v pdf

Informace o autorovi

foto: Bookstacked

Databáze knih: Rick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne