MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 července, 2014

Hon • Andrew Fukuda

pátek, července 18, 2014 čeká na komentář

Recenzní kniha


Andrew Fukuda, pro mě neznámý autor. Na jeho knihu jsem narazila při výběru recenzního výtisku a anotace na ni mě docela zaujala. Další z mnoha knih o upírech, které mě v poslední době baví. Jediné co zbývalo, aby se mi zalíbila...

Zapomeňte na klasické pojetí upírů. Jsou tu jiní, zvrácení a mají nechutné zvyky. Krvelačné bestie. Spíše jako nějaká monstra z jiné planety.

V knize mi vadil začátek, styl psaní. Bylo to takové syrové, nijak extra popisné. Když bych měla porovnávat s jinými knihami, chybělo mi něco, co by mě vtáhlo do děje. Dialogy působily jako rychle napsaný scénář.

Co se týče děje, chvílemi to bylo, jako byste četli Hunger Games. Jak už název knihy napovídá, jde o hon na lidi vedený upíry. Což se dočtete i v anotaci. Má obdobu jako zmíněné HG, jde o zabíjení a zábavu pro jednu stranu, strach a smrt pro stranu druhou. Vše má probíhat za účasti médií a zásahů 'vlády'. A taky možná špetka Hostitele, protože upíři působili dojmem vetřelců, kteří zabrali planetu. Abych řekla pravdu, při čtení jsem měla hodně smíšené pocity. Byly momenty, kdy jsem si nebyla jistá, jestli hodnotit knihu kladně nebo záporně. V určitých chvílích byla dost zajímavá, ale někdy mě zase nudila.

V druhé polovině jakoby autor chytl druhý dech. Začínalo mě to opravdu bavit a těšila jsem se na další stránky. Děj se konečně rozjížděl a začínal být zajímavý. Jakoby spisovatele políbila múza :-)

Takže abych to shrnula. Je tam spousta nelogických věcí. Například upíři podle všeho ovládli planetu. Proč si tedy hrají na společnost, kde se chodí do školy apod? Dále to, že je slunce zabíjí. Ale v případě, kdy se honí za kořistí, vydrží mučivou bolest neuvěřitelně dlouho. V anotaci se dočtete, že hlavní hrdina žije mezi upíry v utajení. Proč by normální člověk denně riskoval, místo toho, aby zkusil štěstí s útěkem do divočiny? Ale autorovi do hlavy nevidíme… Našlo by se i pár dalších věcí, které mě zarážely. Ale nemůžu říct, že by kniha byla špatná. Měla i svoje světlé stránky. A to především, když začal zmiňovaný hon. Kniha tím byla zajímavá a napínavá a vtáhla mě zpět...

Nakonec nevím jak se rozhodnout. Zdá se mi, že moje škála hodnocení je malá a prostě nestačí. Potřebovala bych něco mezi celými hvězdičkami :-) Asi nakonec dám tři hvězdičky, spíše tři a třičtvrtě. A pevně věřím, že další díl bude mnohem lepší. Rozhodně si ho nenechám ujít. A vám doporučuji si tuto knihu přečíst…


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Překladatel:
ISBN:
Hon
The Hunt
Hon
1
Andrew Fukuda
Jakub Kalina
Fantasy, sci-fi
2012 originál / 2014 překlad
304
Fragment
Jakub Kalina
978-80-253-2052-5

Anotace Fragment.cz:
Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?

Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně - nezamilovat se do jedné z nich!
Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk.

Je vybrán, aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal.
Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější...

Odkazy: fragment


Ukázka z knihy

Ukázka knihy v nakladatelství Fragment

Kde koupit knihu



Informace o autorovi

foto: Writing from the Tub

Databazeknih.cz: Andrew Fukuda. Narodil se v Manhattnu a byl vychován v Hong Kongu. Poté co získal bakalářský titul z historie na Cornellově univerzitě, Fukada začal pracovat v Manhattonském "čínském městečku" spolu s dalšími imigranty. Tato zkušenost vedla k napsání Crossing, jeho debutu který byl vybrán ALA Booklist jako Top 10 First Novel a Top 10 Crime Novel v roce 2010. Jeho druhá kniha Hon, první kniha v nové sérii, byla koupena St. Martin's Press a vydaná v květnu 2012. Předtím než se Fukada stal autorem na plný úvazek, byl sedm let prokurátorem. Momentálně se svojí rodinou žije na Long Islandu.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Fragment.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne