MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

11 července, 2014


O této knížce, která patří do série Kroniky Sialy, a kterou napsal Alexej Pechov, jsem nikdy neslyšela, ale jednou jsem si procházela novinky na facebooku, a adminka jednoho blogu ho tam zmínila. Na databázi knih jsem si ji našla. Hodnocení skoro 90% a ještě k tomu fantasy. To mě přesvědčilo to zkusit.

Z počátku takové nijaké čtení. Hodně jmen a názvů míst. Ale to bývá u spousty knížek, zvlášť pokud to člověk čte poprvé. Chvíli trvá, než se do toho dostane.

Zároveň je to jedna z těch fantasy knížek, kdy autor míchá všechny možné stvoření dohromady. Obvykle totiž když nějakou fantasy čtěte, je tam jen úzký výběr postav, které obvykle spisovatelé dávají dohromady. Například obvykle jsou pohromadě trpaslíci a elfové, jinde zase upíři a vlkodlaci. U tohoto autora v knize najdete lidi, gnómy, trpaslíky, elfy, kentaury, obry, orky, démony a mnoho dalšího. Je to tak trochu 'miš maš'.

Ze začátku to chtělo chvilku abych se chytla. Říkala jsem si, jestli to vůbec bude dobré. Ale tak nějak mě to začalo zajímat od čtvrté kapitoly. S očekáváním jsem četla dál a čekala co se bude dít. Kniha jako taková má dobrý námět a pěkně provází příběhem. Ale v některých momentech mi připadalo, že se autor snaží až přespříliš rozšiřovat popisy a přidávat jim příliš vlastností. V momentě kdy se v knize začaly objevovat zombie, jsem přemýšlela, jak mohl někdo autorovi takovou slátaninu vydat. Jak je možné, že spisovatel do jedné knihy nacpe tolik příšer? Vždyť to už ztrácí veškerý význam fantasy.

Závěrem musím dodat, že na to kolik příšer autor do knihy vložil a na to kolik zbytečně zdlouhavých popisů napsal, kniha tak špatná nebyla. Bylo hodně těžké se rozhodnout, jak knihu ohodnotit. Příběh byl pěkný i napínavý, dobře sepsaný. Čtení mě bavilo. Hodnotila bych čtyřmi hvězdičkami. Ale dojem mi kazil 'přehršel' všech možných příšer, které autor tak strašně namíchal. Takže v konečném důsledku musím dát lepší tři hvězdičky. To mi ale nebrání číst další díl...


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Tulák ve stínech
Kraduščisja v teni
Kronika Sialy
1
Alexej Pechov
Veronika Nohavicová
Fantasy
2010 originál / 2011 překlad
352
Zoner Press
978-80-7413-137-0

Anotace Zoner Press:
Vítejte v Siale, fantaskním světě, kde žijí v míru lidé, elfové, gnómové a další rasy. Poklid a mírové soužití je křehké, vykoupené válkami v dávných dobách. Nyní se ale ve stínu vysokých hraničních hor plíživě rýsuje další nebezpečí - dávný nepřítel, mág, jehož ze strachu nazývají pouze Bezejmenný, znovu nabírá sil a obnovuje svou obrovskou moc. Celý svět se ocitne ve vážném ohrožení a je jen jediná věc, která může Bezejmenného zastavit - Kouzelný roh, artefakt z dávných dob starších než lidstvo samo, nabitý mocnou magií. Malý problém je, že není snadné se k Rohu dostat. Získat tento mocný artefakt je veledůležitý úkol hodný silného hrdiny či čaroděje. Jak se ale záhy ukáže, jediný, kdo může Kouzelný roh získat, je nějaký velmi šikovný zlodějíček. A tak král a Řád mágů najmou za tímto účelem Harolda Stína, vyhlášeného a hbitého lapku s velkým smyslem pro humor. Harold podivnou zakázku přijme, ale její důležitost mu dochází až o něco později. Za doprovodu podivné skupinky, čítají elfskou princeznu, královského šaška nebo cvičené královské zabijáky, se vydává ukrást Roh. Výpravu ale stíhá jedno dobrodružství za druhým, válečné dusno se stupňuje a Harold už ví, že právě v jeho rukách nyní spočívá osud celé Sialy...
Autor Kronik Sialy, ruský spisovatel fantasy Alexej Pechov, je velkým talentem mladé generace autorů literatury tohoto žánru. Jeho romány o zlodějíčku Haroldu Stínovi zaznamenaly ve světě obrovský úspěch. Pechov totiž ve své tvorbě vsadil na čtenáři oblíbenou jistotu - příběhy jsou dobrodružné, plné známých fantasy prvků, avšak neotřelé, velmi čtivé a humorné.
Hledáte-li knihu, u níž se pobavíte, ale zároveň ji budete číst se vzrušeným napětím, Pechovovy romány jsou ideální volbou. Jakmile se jednou s Haroldem zatouláte do stínů, už nebudete chtít zpět...


Ukázka z knihy

Ukázka knihy


Informace o autorovi

foto: Flip.kz

Databazeknih.cz: Autor Kronik Sialy, ruský spisovatel fantasy Alexej Pechov, je velkým talentem mladé generace autorů literatury tohoto žánru. Jeho romány o zlodějíčku Haroldu Stínovi zaznamenaly ve světě obrovský úspěch. Pechov totiž ve své tvorbě vsadil na čtenáři oblíbenou jistotu - příběhy jsou dobrodružné, plné známých fantasy prvků, avšak neotřelé, velmi čtivé a humorné.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne