MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 srpna, 2014

Pokud jste si dříve vedli seznam knih uložený v excelu a nyní ho chcete převést do Calibre, není to nutně problém. Díky pluginu se dá tento seznam inaimportovat. Samozřejmě to nebude úplně bez práce, protože čtení není dokonalé a jako obvykle, může býr problém s diakritikou, takže některé knihy budou potřebovat úpravu...

Můj návod. 

Kopírovat se zdrojem!


Plugin nainstalujete následovně:



Při instalaci necháte navoleno, aby se uložil jako ikona do hlavní lišty... Nachystáte si soubor z excelu, kde máte seznam knih. Já jsem vytvořila vzorový tento:

Pro import seznamu potřebujeme mít tento soubor uložený ve formátu csv. Ale jednotlivé sloupce se musí sloučit a být oddělené středníkem. K tomu využijeme tuto stránku. V prvním kroku zvolíte soubor xls, v druhém kroku si vyberete formát csv, ve třetím kroku zadáte svůj email, na který vám příjde odkaz ke stažení. A nakonec kliknete na convert.


V emailu kliknete na dlouhý vygenerovaný odkaz, který následuje za tímto textem - Alternatively click on the following link to download a copy of your converted file - a soubor csv uložíte.


V Calibre kliknete na ikonu . V následujícím okně vyberete CSV File a najdete uložený soubor. Hned by se vám měla načíst náhled, kde uvidíte importované autory a další informace. Ve spodní části kliknete na pole Fields, kde vyberete všechny pole, které potřebujete. V mém případě to musí být Autoři, Název a Štítky, protože tyto sloupce byly v původním excel souboru.



V následující části okna musíte správně očíslovat sloupce, ve kterých se ukazuje název knihy, kde autor a kde štítky, potom kliknete na tlačítko Preview a vpravo by se vám měl ukázat náhled...



Pokračujeme tlačítkem Další. Zde akorát vyberete celý seznam knih a stisknete tlačítko knihy s pluskem.


Pak už jen klikneme na Další a Dokončit a je to. Zdá se to dlouhé a těžké, ale není :-) Pak už vás jen čeká oprava textu...




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne