MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 října, 2014


Ztracený symbol je třetím dílem ze série o profesoru Robertu Langdonovi. V předchozích dílech jsem navštívila Vatikán a Francii s Británií. Obě knihy byly plné historie, záhad, napětí a také náboženské tematiky. U třetí knihy tomu nebylo jinak.

Hned ze začátku mě připoutalo vyprávění z historie. Jako vždy věc, která mě zajímá. Po pár stránkách bylo možné vidět některé rysy, které se u Browna v této sérii opakují. Symbolika, vliv historie, násilí, které příběh odstartuje, Langdon donucen stát proti zákonu (respektive policii), pomáhá mu žena a mnoho dalších. Přesto každá kniha má své vlastní kouzlo.

V tomto příběhu je mnohem méně akce než v předchozí knize. Ta se mi zatím z celé série líbila nejvíce. Ztracený symbol je hodně vědecký a příběh ubíhá docela pomalu. Záhady se týkají tentokrát zednářů a jejich historie. Děj knihy probíhá ve Washingtonu a je zasazený do jednoho dne. Záporný hrdina se tentokrát vyjeví jako opravdu velký šílenec. Jeho myšlenkové pochody dokáží člověka docela překvapit. Ukazuje to, jak je lidská mysl zvláštní. Jak může jednomu něco připadat tak logické a jinému jako naprostá šílenost.

Závěr knihy, nebo spíše té akčnější části, byl hodně překvapivý. To co zjistíme o tom 'maniakovi' mě dostalo. To jsem opravdu nečekala. Taky jsem nepochopila, že když bylo téměř po všem, jaktože nejel Langdonův přítel do nemocnice, vzhledem k jeho zranění. A když bylo vlastně po všem, tak se autor snažil ještě na konci vysvětlit nějaké věci, které dal do děje. Vlastně vysvětlit, za čím se hrdinové celou dobu honili. To už pro mě byla spíš nudnější část, která mě moc nebavila.
Každopádně co se týče hodnocení na závěr. Kniha byla čtivá a zajímavá. Spousta prvků nebyla originální, protože se tam vyskytovaly určité podobnosti s předchozími díly. Děj hodně gradoval, místy byl napínavý, místy poučný a místy bohužel i trochu nezajímavý a zdlouhavý. Přesto je vidět, že Brownovi muselo dát velkou práci, než si vůbec mohl všechno takhle poskládat a stvořit z toho příběh. Takže konečné hodnocení jsou tři hvězdičky. Za mě můžu říct, že Šifra mistra Leonarda byla zatím z dané série nejlepší.



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Ztracený symbol
The Lost Symbol
Robert Langdon
3
Dan Brown
Michala Marková, David Petrů
Román
2009 originál / 2010 překlad
462
Argo
978-80-257-0240-6

Anotace Databazeknih.cz:
Pátá kniha Dana Browna a třetí román s Robertem Langdonem, dlouho očekávané pokračování Da Vinciho kódu. "Nic není tak, jak se na první pohled zdá. Nový román Dana Browna Ztracený symbol má zběsilé tempo, odehrává se během pouhých 12 hodin a hned od strany jedna nenechává čtenáře v klidu. Stále se objevují nové skutečnosti, stále nás čeká další překvapení. Za Robertem Langdonem tentokrát budeme muset do neočekávaně nového, ale mistrně vykresleného prostředí." Tak se nechal slyšet redaktor amerického vydavatelství.

Sám autor ke svému novému dílu Ztracený symbol poznamenal: "S tímhle románem jsem měl zvláštní a úžasný dlouhodobý vztah. Vetknout pět let přípravného studia materiálu k románu do rámce dvanácti hodin mě fascinovalo, byl to úžasný rébus. Život Roberta Langdona rozhodně probíhá daleko rychleji než ten můj."



Informace o autorovi

foto: USA Today

Databazeknih.cz: Dan Brown je americký spisovatel thrillerů (narozen v Exeter, New Hampshire), proslulý bestsellerem Šifra mistra Leonarda.
Je synem středoškolského profesora matematiky, který v roce 1989 získal tzv. Prezidentskou cenu jako nejlepší středoškolský vyučující matematiky ve státě New Hampshire, a hudebnice. Brown vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy, kde jeho otec učil, a r. 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Nějakou dobu učil angličtinu na Phillips Exeter Academy, než se stal spisovatelem na plný úvazek. Zajímá se o kryptografii. Jeho manželka Blythe je historička umění a malířka.
Tvorba Dana Browna se neustále pohybuje na hraně mezi fikcí a skutečností. Čtenář většinou neví, ve které oblasti se právě nachází a autor hranici záměrně rozmazává. Knihy Dana Browna jsou psány nesmírně čtivým způsobem. Čtenáře prakticky nutí, aby byla kniha přečtena téměř "jedním dechem". Brown však často využívá a rozmělňuje motivy "vypůjčené" z děl jiných autorů, například z díla spisovatele Umberta Eca.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne