MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 března, 2015

Žena v černém: Anděl smrti

Recenzní e-kniha


Anděl smrti se zpočátku zdá jako každá jiná literatura z válečného období. Vypráví o útěku z města na venkov, o útěku před válkou. Nejdřív jsem si nebyla jistá, o čem by kniha vlastně měla být. Netvářila se nijak zvláštně a už vůbec jsem nečekala, co se z ní vyklube. Ten začátek mě trochu zmátl :-)

Později se vše začalo pěkně rýsovat. A jelikož knihu, na kterou volně navazuje, jsem nečetla. Možná i proto, že je nemůžu porovnávat, můžu si na děj udělat nezaujatý názor. A ten je víceméně kladný.

Kniha byla na čtení velmi příjemná. Žádné příliš těžké čtení. Jednoduchost děje mě příjemně překvapila. Některé momenty pro mě byly docela strašidelné. Hlavně ze začátku, protože jsem nevěděla, co mám očekávat. Nebyla jsem si jistá, jak moc hororové vyprávění to bude.

Mínusem knihy byly některé neustále se opakující popisy scén a míst. Nebo komentování ženy v černém, jak si ji nikdo nevšiml. Tyto pasáže se v knize opakovaly hned několikrát. Na druhou stranu, válka zuřící na pozadí, umocňuje atmosféru a temnotu. Lidé zazžívající válku mohou prožít ještě větší peklo. A z něj je opravdu těžké utéct.

S knihou jsem byla spokojená. Jsem ráda, že nebyla až drasticky hororová. Ale mohla být o něco napínavější. Autor víceméně vše hned odhalil a čtenáře příliš nenapínal. Mohl si trochu více pohrát s postavami, které by tajemství odhalovaly déle. Jenže hrdinka všemu uvěřila téměř okamžitě. A dílky skládačky si dávala dohromady ještě rychleji. Ale vidět to zfilmované, prostřednictvím fantasie někoho jiného, bála bych se víc než u této knihy...

Celkové hodnocení bylo těžké vybrat. Přemýšlela jsem mezi třemi nebo čtyřmi hvězdičkami. Nakonec nemůžu na knize najít tolik záporných bodů, takže volím čtyři hvězdičky.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Žena v černém: Anděl smrti
Angel of Death
-
-
Martyn Waites
Blanka Berounská
Horor
2012 originál /2014 překlad
216
Metafora
978-80-7359-412-1

Anotace KNIHCENTRUM:
Je podzim 1940, zuří druhá světová válka a na města Velké Británie dopadají německé bomby. Domy se hroutí, lidé umírají… Rodiče se loučí s dětmi a posílají je z Londýna na venkov, kde by pro ně mělo být bezpečněji. Skupinka školáků doprovázená dvěma učitelkami je ubytována ve starém, osamělém, zchátralém domě poblíž nevlídného močálu. Cesta k němu vede po přílivem zaplavované hrázi s podivným jménem Devět životů… Měli by tu být sami, ale brzy se ukáže, že tady na ně někdo - nebo něco? - čeká. Tajemné náznaky záhy přerostou ve smrtelné nebezpečí.
"Kdykoliv ji někdo spatří, zemře dítě," tvrdí venkovský stařec, který však není zdaleka tak pomatený, jak se zdá. Jaká děsivá síla číhá v Domě u Úhořího močálu, aby si vzala to, po čem už nekonečná léta touží?
Chystá se rovněž filmové zpracování tohoto příběhu, v režii Toma Harpera. Hlavních rolí se ujali Helen McCrory (Harry Potter a Princ dvojí krve, Harry Potter a relikvie smrti, Skyfall) či Jeremy Irvine (Válečný kůň, Koleje osudu, Nadějné vyhlídky). Scénárista Jon Croker má na kontě první Ženu v černém či několik dílů Harryho Pottera. Premiéra plánována v roce 2015.

Odkazy: knihcentrum




Ukázka z knihy

Úryvek z knihy
http://www.knihcentrum.cz/zivoty-ktere-jsme-ztratili/d-129226/#Uryvek



Kde koupit knihu


Informace o autorovi

foto: Simon & Schuster Canada

Databazeknih.cz: Martyn Waites se narodil v Newcastlu a po dokončení školy vystřídal mnohá zaměstnání. Na trhu v přístavišti prodával kožené kabáty, v hospodě naléval coby barman, dělal stand up komika, byl kulisákem a učil dospívající delikventy umění improvizačního dramatu. Právě tato práce ho inspirovala k nástupu do dramatické školy v Birminghamu, kde v sobě objevil profesionálního herce.
Nejdříve se věnoval jen divadlu, ale později přišla práce na nízkorozpočtových filmech a spoustě reklam. Za nejúžasnější televizní zážitek pokládá roli ve filmu Nová dobrodružství Robina Hooda, který se pro TV Warner Brothers natáčel v Americe.
Ovšem celou tu dobu, kdy se tomuto všemu věnoval, vykládal lidem, že vlastně touží být spisovatelem a napsat román. Napsal několik románů, z nichž posledním je Žena v černém – Anděl smrti.


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví KNIHCENTRUM.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne