MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

01 června, 2015

Ajax Penumbra 1969

Další z mých výher, tentokrát e-kniha, o které se docela psalo. Tak jsem se rozhodla si ji konečně vzít a přečíst. Až dnes jsem zjistila, když jsem viděla jak ty přečtené procenta na čtečce utíkají, že má pouhých 77 stran.

Kniha vyprávěla příběh Ajaxe Penumbry, krátce jeho studia a práce, jeho bádání a jak se vlastně dostal k místu knihkupce. Většinu příběhu se píše o hledání jedné záhadné a vzácné knihy. A Ajax po ní pátrá. To ho přivede do zvláštního zapadlého knihkupectví.

Takové lehce záhadné čtení mám ráda. Mám ráda i historii, takže mě to samozřejmě zaujalo. Škoda jen, že knížka je tak krátká. Vyprávění uteče velice rychle, postrádá to větší napětí, protože všechno je hned vysvětleno a vyřešeno. Řekla bych, že to mělo větší potenciál a mohlo to být více rozepsané.

Je to vlastně taková předmluva nebo úvod k další knize o Ajaxovi. Každopádně jako počteníčko na jedno odpoledne to stačí :-)
 

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Ajax Penumbra 1969
Ajax Penumbra: 1969
-
-
Robin Sloan
Petra Jelínková
román
2012 originál /2014 překlad
77
Host
978-80-7491-292-4

Anotace Databazeknih.cz:
Je srpen 1969. Léto lásky je blednoucí vzpomínkou. Ulice San Franciska pulzují tóny Led Zeppelin a Marvina Gaye. A rachotem sbíječek: pár bloků od knihkupectví City Lights roste futuristický mrakodrap a pod zálivem se buduje tunel metra. Sady na jih od města ustupují zbrusu novému počítačovému průmyslu.
Ale mladý Ajax Penumbra nepřijel do San Franciska, aby hledal volnou lásku nebo záblesk technologické budoucnosti. Hledá knihu — jediný dochovaný výtisk spisu Techné Tycheon, tajemného svazku, který přinesl a zase vzal bohatství každému, kdo ho vlastnil. Poslední zmínka o knize říká, že je v San Francisku — tento záznam je ale sto let starý. Penumbra byl svou univerzitou vyslán na Západní pobřeží, aby knihu našel a získal pro její knihovnu. Po několika týdnech neúnavného pátrání se však necítí být k cíli blíž než na začátku.
Ale jednou pozdě v noci, po dalším dni skličujících slepých uliček narazí na nonstop knihkupectví a jeho možnosti se náhle mnohonásobně rozšíří…
Kniha Ajax Penumbra 1969 dějově předchází Nonstop knihkupectví pana Penumbry a vysvětluje tajemné okolnosti, za kterých se tento výstřední knihkupec dostal ke svému nevšednímu zaměstnání.



Ukázka knihy


Informace o autorovi

foto: The DO Lectures

Databáze knih: Robin Sloan - Vyrůstal nedaleko Detroitu a nyní dělí svůj čas mezi San Francisco a internet. Vystudoval ekonomii v Michiganu, na škole spoluzaložil literární časopis. Mezi lety 2002 a 2012 pracoval v médiích — v Poynter, Current TV a na Twitteru. Nonstop knihkupectví pana Penumbry (2012) je jeho první román, jenž byl původně zpracován formou povídky.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne