MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 června, 2015

Silo • Hugh Howey

sobota, června 27, 2015 2 komentáře
Poslední čarodějka - Zpívající město

Jak to dopadne, když si lidstvo způsobí katastrofu? Ne moc dobře. Skončí v podzemí, kde žije desítky a desítky let. Žije podle určitých pravidel, ví minimum informací a někteří žijí dennodenně ve lži a tajemství. A jak to tak bývá, lidstvo nedokáže potlačit svoje pudy a vždycky se musí někdo vzepřít.

Knížka mě zaujala svojí obálkou. Po přečtení anotace, jsem se nechala navnadit ještě víc. Slibovala něco zajímavého. A já se už moc těšila na pořádnou dystopii plnou dobrodružství. Na něco, co by se mohlo někdy stát i realitou...

Ze začátku mě kniha příliš nebrala. Nemohla jsem se pořádně začíst. Zpočátku se vyprávění střídá s minulostí a přítomností. Pak došlo k menšímu zvratu, změnil se vypravěč a přesunula jsem se do přítomnosti. Velká část příběhu se tedy odehrává z různých pohledů různých postav, pořád se přeskakuje a mě to díky tomu moc nebaví.

Přesto kniha byla zajímavá a líbila se mi, ale autor nedokázal napsat děj dostatečně napínavě a poutavě. Aspoň pro mě ne. Přečíst tuhle knihu mi tedy trvalo poměrně dlouho, což mě mrzí. Ale musela jsem se do čtení docela i nutit. Bylo mi líto ji odložit a nedočíst. Kniha rozhodně nepostrádá aspoň trochu toho napětí, zajímavou zápletku, kladné i záporné postavy a spoustu dalšího. Ale co postrádá, je to správné polapení čtenáře... Musela jsem hledat nějaký důvod, proč se ke knize vrátit.

Nejzajímavější byla poslední pětina, posledních sto stran. Začal opravdový zvrat a konečně to gradovalo. Něco, co mě nadchlo... Konec zůstává otevřený pro další nadcházející knihu. Na to, že má tento díl skoro pětset stránek, se toho v ději až tak moc neudálo. A jestli budu chtít znát jak to dopadne, je zatím ve hvězdách.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Silo
Wool
Silo
1
Hugh Howey
Jiří Engliš
Sci-fi
2011 originál / 2014 překlad
496
Knižní klub
978-80-242-4449-5

Anotace Databazeknih.cz:
V silu pod zemí, zamořenou jedy, se ukrývají lidé: naučili se tu žít, milovat se i umírat. Jednou za čas je někdo z nich vyslán na povrch čistit senzory. Ví, že se nikdy nevrátí. Ví, že jde na smrt… Po letech udržování křehké rovnováhy se však systém octne před zhroucením. Hluboko ve spodních patrech, ovládaných lidmi z mechanického úseku, se vzedme vlna odporu proti takřka všemocnému IT oddělení. Mají naději na úspěch? Odkryjí děsivá tajemství přísně střežených serverů? A chtějí je vůbec znát? Silo je jedinečný postapokalyptický sci-fi thriller, který lze číst jako varování i jako věštbu. I proto se setkal s nebývalým celosvětovým čtenářským zájmem a ohlasem.


Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Self-Publishing Review

Databazeknih.cz: Hugh Howey - Americký autor fantastiky (nar. 1975), proslul jako komerčně velmi úspěšný autor, který prodal filmová práva a nepotřeboval k tomu nic než laptop. V mládí se vedle školy věnoval rovněž počítačům a na vysoké si kvůli úsporám za nájem koupil obytný člun, což ho nakonec dovedlo k zaměstnání námořního kapitána. Na cestách si našel manželku, která mu poté vzala vítr z plachet. Místo toulek po světě se začal toulat vlastní fantazií a psát příběhy s odvážnou Molly Fyde, pro kterou v pětadvacátém století neexistuje nic, co by nesvedla, nebo o co by se alespoň nepokusila. Od roku 2009 začal své příběhy publikovat v elektronické podobě prostřednictvím tzv. Kindle Direct Publishing přímo na Amazonu. Brzy se přidaly další práce, až v roce 2011 vydal úvodní povídku z postapokalyptického světa, kde lidstvo přežívá v zajetí rozsáhlých podzemních sídlišť. Prvních pět novel později vyšlo společně také knižně pod názvem Wool (2012) a ve stejném světě se odehrává rovněž série tří dalších novel vydaná společně jako The Shift (2013). O zfilmování příběhu se zajímá samotný Ridley Scott. U nás první knihu chystá Euromedia Group v nakladatelství Knižní klub.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Knížka se mi hodně líbila a já osobně se na další díly těším, ale taky jsem ji četla strašně dlouho a to mi celkem mi vadilo..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se to taky docela líbilo. Ale nejvíc mi to kazila délka knihy a některé zbytečné pasáže :-(

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne