MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 července, 2015

Poslední čarodějka - Zpívající město

Už po prvním díle jsem věděla, že to bude skvělá série. První kniha mě hodně navnadila. Sice mi ze začátku trošku trvalo, než jsem se chytla, ale pak jsem dostala všechno vynahrazené. Druhá kniha byla ještě lepší.

Pokračuje tam, kde skončil první díl. Hlavní hrdinové Todd a Viola došli do konce své pouti, ale nečekalo je nic radostného. To pravé peklo teprve začíná. Jejich nepřítel je opravdu mocný a není lehké se ho zbavit.

Kniha byla jedno velké napětí. Neustálé kličky, intriky, boje a snaha o útěk... Pár momentů si myslím, že bylo zbytečných, především zdlouhavých a protahovaných. I když je pravda, že po dočtení knihy, musím uznat, že možná byly i trochu podstatné.

Klobouk dolů, autor umí skvělé psát. A co teprve čtenáře napínat. Má to vymyšlené do detailů a ví, jak příběh prodloužit. Na konci knihy už jsem nevěřila tomu, co právě čtu. Jak se to mohlo zamotat ještě víc. Neuvěřitelné. Nevěděla jsem, jestli je mi horko z toho napínání a nervů nebo z toho dnešního vedra :-P Není divu, že jsou v sérii díly tři. Už teď jsem natěšená na pokračování a vůbec si nejsem jistá, jak to skončí. Aby mě to neporazilo :-D 

Takže abych to shrnula. Kniha byla skvělá. Já z ní byla absolutně nadšená. Strašně mě to bavilo, protože jsem vůbec nedokázala přijít na to, co se bude dít. Vždycky jsem došla do nějakého momentu, kde jsem se snažila předvídat odezvu a ono se to nakonec událo úplně jinak. Jedno velké překvapení za druhým. Samozřejmě bych mohla spílat nad protahováním znovushledání mezi Toddem a Violou, nebo nad příliš velkou mocí starosty Prentisse a nad mnoha dalšími věcmi. Ale nakonec se stejně zamyslím a říkám si, že na knihu nemůžu naházet dostatek hnoje, aby se moje hodnocení změnilo. Takže závěr je jasný, pokud máte rádi sci-fi, napětí a nepředvídatelnost (alespoň pro mě), je velká pravděpodobnost, že se vám to zalíbí :-)

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Temný ráj
The Ask and the Answer
Chaos
2
Patrick Ness
Jan Kozák
Sci-fi
2008 originál / 2011 překlad
392
Jota
978-80-7217-950-3

Anotace Databazeknih.cz:
Po napínavém závěru prvního dílu se třináctiletý Todd Hewitt probouzí jako vězeň v Novém Prentisstownu, jenž padl do rukou diktátora a samozvaného prezidenta Prentisse. Také Toddova přítelkyně Viola se ocitla v zajetí a Todd se rozhodne, že ji najde a zachrání. Musí však svůj záměr držet v tajnosti, což nesmírně ztěžuje Hluk, který od války s domorodci vyzrazuje myšlenky. Zdá se však, že vynalézavý Prentiss objevil způsob, jak Hluk zkrotit nejen u sebe, ale i svých pochopů.

V této knize se z nepřátel stávají přátelé a z přátel nepřátelé a čtenáři se bude opět svírat žaludek. Okolnosti nutí Todda k činům, které by nikdy předtím neudělal, a začíná tak ztrácet sám sebe. Věci přestávají být černé a bílé, přičemž odstíny šedi mohou být velmi nebezpečné. Jedno však o Toddovi víme – je silný. A v jádru dobrý. Dokáže v této zkoušce obstát a vyjít z ní nezlomený? Najde svoji Violu? Milovníci dobré sci-fi se budou těšit na další pokračování této svižné a imaginativní série.


Ukázka z knihy

http://www.bux.cz/knihy/107703-hlas-noze-trilogie-chaos-1-vaz.html#

Informace o autorovi

foto: Sydney Writers' Festival

Databazeknih.cz: Patrick Ness je americký spisovatel, novinář a lektor, žije v Londýně. Narodil se na armádní základně Fort Belvoir poblíž Alexandrie ve Virginii, kde jeho otec působil jako výcvikový instruktor americké armády.
 
Jeho první povídka vyšla roku 1997 v časopise Genre. V roce 1999 se během práce na svém prvním románu přestěhoval do Londýna. Od té doby vydal celkem čtyři romány.
 
Vyučoval tvůrčí psaní na Oxforské univerzitě a působil jako redaktor v Daily Telegraph, TLS, Sunday Telegraph a Guardian, kam píše recenze dodnes.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne