MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 září, 2015


Recenzní kniha


Knihu jsem si vybrala především díky tematice draků. Knihy s těmito tvory mám ráda, i když se jich až tolik nevyskytuje. Aspoň ne takových, kde by byli hlavními postavami.

Už po prvních stránkách jsem tam viděla určitou spojitost s jinou knižní sérií, s Drakií. Taky tam šlo o draky a jejich úhlavní nepřátele, lovce. O léta bojů a vraždění, útěky, rivalitu a podobně... Základy byly hodně podobné, ale každá série má jiné kouzlo a jiný styl psaní.

Vyprávění se ujímá více postav, takže se děj střídá z různých úhlů pohledů. Díky tomu to na sebe lépe navazuje a je částečně možné vidět, co se v jednu dobu dělo na více místech, můžeme taky sledovat myšlenkové pochody jednotlivých postav. Navíc to přidává i lehce na napětí, protože v bodě největšího zvratu to přeskočí k jiné postavě, takže člověk rychle čte, aby navázal tam, kde skončil.

Samozřejmě nesmí chybět ta hlavní linka, která se zabývá vztahy mezi hlavními hrdiny. A jak jinak, docela komplikovanými. Bez toho by to očividně nešlo. Ember a Dante jsou dva draci, kteří se snaží zapadnout mezi lidi a přežít, Garret je voják, který draky zabíjí a nesmí chybět mnoho dalších postav z obou stran, které příběh ovlivňují. Vetšina příběhu se týká seznamování s postavami, s historií obou skupin a tím, jak to probíhalo, když se střetli, velkou část knihy také zabírají pasáže, které působí jako typická kniha pro mladší čtenáře plná léta, letní zábavy a letních lásek. Vyprávění této části bylo docela zdlouhavé a místy si myslím, že i docela zbytečné. Nebylo to nic nečekaného a nového, takže to kdekoho mohlo docela i nudit.  Největší změny přišly až na závěr. Konečně přišla akce a to byla opravdu nejlepší část knihy. Všechno se totiž zvrtlo a bylo nutné najít únikovou cestu, což už bylo konečně napínavé a hodně čtivé. Poslední stránky nešlo pustit.

Závěr zůstal dost otevřený a nachystaný na další knihu. Každopádně mě potěšil. Konečně se něco dělo. A i když měla kniha ze začátku docela pomalý a nudný spád a zásadních věcí se nedělo, stejně mě to bavilo a doufám, že pokračování bude mnohem lepší. Rozhodně si to nenechám ujít...Ale co se této knihy týče, na jednu stranu to nebyl žádný zázrak, ale na druhou stranu se mi to i tak líbilo. Takže čtyři slabší hvězdičky by tomu měly stačit.


Chvilku jsem se radila sama se sebou, uvažovala, jestli mi říká pravdu, nebo mě vodí za nos. Ale jestli je tam vážně tajná místnost...

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Talon: Společenstvo draků - Zkouška věrnosti
Talon
Talon
1
Julie Kagawa
Dana Chodilová
Fantasy
2014 originál / 2015 překlad
338
Fragment
978-80-253-2495-0

Anotace Fragment.cz:
Nejsou to jen legendy, žijí mezi námi. Draci... Strhující příběh, který přečtete jedním dechem!
Před dávnými lety byli draci na pokraji vyhynutí. Legendární drakobijci z Řádu sv. Jiří je téměř vyhubili. Ti, kteří přežili, se skrývali v lidské podobě. Jejich počet pomalu rostl, a moc sílila. Uběhla staletí a draci se připravují na okamžik, kdy lidem ukážou, kdo je skutečným pánem světa…
Sledovat, začlenit se, splynout.
Přesně to má za úkol dračí dívka Ember. Má za sebou základní výcvik a dokáže na sebe vzít lidskou podobu. Její budoucnost je předem naplánovaná: má poslouchat, nevyčnívat z řady a slepě plnit rozkazy. To vše pod taktovkou supertajné a nesmlouvavé dračí organizace s názvem Talon.
Jenže Ember se to vůbec nelíbí. Pomalu se rozkoukává a zjišťuje, že svět není tak černobílý, jak ji učili. Poznává jednoho z přeběhlíků, který se proti demagogii Talonu vzbouřil. Je pravda to, co říká? Vždycky přece platilo, že Talon je ztělesněním dobra, kdežto lidé znamenají čiré zlo.
Čím déle Ember mezi lidmi žije, a jednoho z nich i blíže poznává, uvědomuje si, že pravda, ve kterou věřila, má velké trhliny. Zůstane věrná Talonu a jeho cílům, nebo se přidá k přeběhlíkům?

Odkazy: fragment


Do napjatého ticha se ozvala rána, zvuk tříštícího se skla a oknem proniklo dovnitř něco malého. Následoval oslepující záblesk světla.

Ukázka z knihy

Kde koupit knihu

Informace o autorce

foto: Serendipity Reviews

Databazeknih.cz:  Julia Kagawa je americká autorka, známá především díky své vílí sérii, která nese název Iron Fey (Železná víla). Julie se narodila v Sacramentu v Kalifornii, kde se ovšem obvykle nedělo nic zajímavé. A tak se v jejích devíti letech celá rodina přestěhovala na Hawai, kde bylo o zábavu postaráno - ať již za to mohl masožravý hmyz, kolonie gekonů kolem jejich domu a nebo časté hurikány. Mnoho času trávila v oceánu, ze kterého ji mohli vyhnat snad jedině mořské příšery.
Stejně jako mnoho jiných budoucích autorů ráda četla a zpříjemňovala si s knihami i školní hodiny. Její láska ke čtení ji dovedla až ke psaní temných a hrůzostrašných příběhu a svými podrobnými ilustracemi často šokovala své nešťastné učitele. Krvavé příběhy sice časem zmizeli, ale její vášeň pro psaní s ní zůstala i do chvíle, kdy absolvovala školu a bylo načase získat skutečnou práci.

Aby zaplatila účty, pracovala v různých knihkupectvích, kde se ovšem manažerům nezamlouvalo její čtení knih, které měla ukládat do regálů. A tak se obrátila ke svému dalšímu koníčku: výcviku zvířat. Několik let pracovala jako profesionální psí trenérka a to až do chvíle, kdy se začala prodávat její první kniha a zaznamenávala první úspěchy. V té době se rozhodla plně věnovat psaní a dokončení své série. V současnosti žije v Louisvill v Kentucky se svým milujícím manželem, dvěma urážlivými kočičími slečnami, příliš chytrým australským ovčákem a jedním neuvěřitelně aktivním štěnětem.





Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Fragment.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne