MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 října, 2015

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Tak jako předchozí dva díly této série, se příběh točí kolem Cataliny, Jordiho a dalších postav a stvoření, se kterými jsme se seznámili již dříve. I nadále utíkají před stíny a snaží se opět setkat a vymyslet, jak sebe i ostatní zachránit. Vše se odehrává v našem světě nebo možná nějaké realitě blízké naší. Bylo to těžké posoudit vzhledem k menším mezerám v objasňování detailů. Vyskytovaly se tam místa a města našeho světa, ale smíchané s věcmi, jako létající galeony, temné stíny, čarodějnice a podobně.

Co se týče příběhu, ten je jako vždycky úplně nový, neokoukaný, alespoň tedy pro mě. To se mi právě líbilo, protože kolik dnešních knih přijde s něčím inovativním. Ale na druhou stranu spousta pasáží byla zdlouhavá a nudná. Trochu jsem se v tom i ztrácela, nit příběhu mi utíkala. Autor se i docela často věnoval delším popisům a několikrát je opakoval. Klidně je mohl vynechat a hlavní linie by tím mohla získat trochu na živosti. Místo některých pasáží se mohl autor více věnovat postavám, protože s nimi jsem se seznámila spíše okrajově. S jejich minulostí i s tím, co všechno vedlo k tomu, co se stalo. Myslím, že takových informací bych zvládla víc. Návaznost děje je však bezchybná a nijak neklopýtá. Už od první knihy postupuji popořadě, takže mi nic neuniká. Hrdinové jsou sympatičtí a tak trochu působí pohádkově, hlavně ti, se kterými se setkala Catalina a kteří jí pomáhali :-)

Co mě na knize nejvíc nebavilo? Na rozdíl od běžných fantasy knih jsem občas postrádala logiku. Létající koberce? Poletující písmena? Mluvící vítr? Někdy to byly opravdu absurdity, které se mi příliš nezamlouvaly a zněly až moc překombinovaně. Na moji hlavu toho bylo opravdu hodně. Říkala jsem si, v jakém rozpoložení autor musel být, když něco takového vymyslel :-D

Pokud se mám na knihu podívat z celkového pohledu, má spoustu nedostatků a detailů, které mi příliš nevyhovovaly. Příběh se chvílemi zadrhával a přišel mi až moc protahovaný. Ale na druhou stranu to bylo něco nového, tématicky zajímavého. Spousta pro i proti, proto je asi nejjednodušší ohodnotit slabšími třemi hvězdičkami...



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Poslední čarodějka - Královna stínů
Malfuria - Die Königin der Schattenstadt
Malfuria
3
Christoph Marzi
Dagmar Steidlová
Fantasy
2007 originál / 2014 překlad
264
Fragment
978-80-253-2141-6

Anotace Fragment.cz:
Od chvíle, kdy se velká města pohroužila do stínů, je Catalina na útěku. Její magie je totiž to jediné, co může zachránit svět před zhoubou. Zatímco její přátelé riskují své životy v nejhlubší poušti, vydává se dívka do Města stínů, kde vše začalo a kde žije prastará bytost, které nikdo neunikne. Mocná Královna stínů.Ta je možná klíčem ke všemu, co se teď na světě děje.
Jak dopadne jejich setkání? Zůstane svět zahalen stíny a temnotou nebo je ještě naděje?

Odkazy: fragment


Kde koupit knihu




Informace o autorovi

foto: SOL


Databazeknih.cz: Německý spisovatel a pedagog Christoph Marzi vyrostl v Obermendigu v Eifelu, vystudoval ekonomii na Mohučské univerzitě a nyní žije se svou ženou Tamarou a jejich třemi dcerami v Saarbrücken. Píše už od patnácti let, inspirují jej především viktoriánští spisovatelé (Charles Dickens, Arthur Conan Doyle, Edgar Allan Poe, Robert Louis Stevenson a Jane Austen), ale i současní autoři, jako kupříkladu Neil Gaiman, Kai Meyer a China Miéville.




Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Fragment.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne