MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 ledna, 2016


Recenzní e-kniha


Knihu jsem si zvolila především díky dračí tematice. Ta mě vždycky zajímala a bavila. Takže po nějaké době jsem se těšila na nové dobrodružství. Nakonec nebyla úplně podle mých představ, ale ani mě vyloženě nezklamala.

Začnu tentokrát negativy. Text obsahoval chyby, nejčastěji zaměňování takové, že Eona o sobě nahlas mluvila v ženském rodě, což byla chyba. Poprvé jsem myslela, že je to součást příběhu a že se prořekla. Ale později, když se to stalo po několikáté, jsem usoudila, že to tak být nemá.

Dalším největším mínusem pro mě bylo, že většina knihy byla docela nuda. Když pominu místa, kde jsem se trochu ztrácela ve významu a nechápala jsem to, nejvíce mi vadilo, kolik prostoru autorka používá k popisům. Všechno řešila do detailů, to jak vypadá okolí, jak vypadá oblečení, jaký dojem má z věcí a osob hlavní hrdinka, pitva jejích pocitů a nekonečných proudů myšlenek a podobně. Nebylo toho opravdu málo a tak jsem byla hodně zklamaná, protože děj se posouval pomalu a nezáživně.

Eonu jako postavu jsem si docela oblíbila. Bylo zajímavé sledovat, jak je pomalu vtahována do všech těch intrik a jaké s tím má potíže. Díky tomu jsem se také těšila, až ukáže svoji pravou moc. Nejlepší to bylo opravdu na konci. Asi poslední dvě kapitoly byly tak napínavé, že jsem to prostě musela dočíst, což se o začátku knihy říct vůbec nedá. Konečně se všechny kolečka rozpohybovaly a daly události do běhu. To mě nakonec tak nahlodalo, že jsem se rozhodla dát čtyři hvězdičky (s odřenýma ušima). To dobré nakonec převážilo to špatné. A brzy si musím přečíst druhý díl, který mě snad nezklame, potřebuji vědět, jak to vlastně dopadne... :-)

Velké plus ode mě má autorka i za pěknou atmosféru čínské a japonské kultury, která z knihy docela dýchala. Popisy tunik, zvyků u dvora, obřadů, chování lidí a celkového prostředí. Postavy byly sympatické, děj vcelku pěkně pracoval. Až na pár věcí nemám až tak moc výhrad. Myslím, že většině milovníků fantasy by se kniha mohla líbit.


Lopotili jsme se kupředu. Slabé světlo lampy svítilo jen pár kroků před námi. Sytě modrý průchod se zdál nekonečný.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Znovuzrození dračího oka
Dragoneye Reborn
EON
1
Alison Goodman
Jan Kozák
Fantasy
2007 originál / 2009 překlad
342
Jota
978-80-7217-655-7

Anotace Palmknihy:
Dvanáctiletý Eon prochází už několik let intenzivním výcvikem. Jeho studia dračí magie založené na asijské astrologii zahrnují dva druhy schopností: šerm a magii. Eon spolu se svým mistrem doufá, že bude vybrán jako Dračí oko – učedník jednoho ze dvanácti energetických draků štěstěny.
Avšak Eon má nebezpečné tajemství. Ve skutečnosti je to Eona, šestnáctiletá dívka, která studuje v přestrojení, aby se mohla stát Dračím okem. Neboť ženám je dračí magie zapovězená. Kdyby někdo zjistil, co skrývá, čekala by ji jistá smrt.
Když začne hrozit, že její tajemství vyjde na světlo, octne se dívka se svými přáteli ve vážném nebezpečí uprostřed vražedného boje o císařský trůn. Eona musí najít sílu a vnitřní schopnosti, aby mohla bojovat proti těm, kdo jí chtějí vzít nejen její magii, ale i život.

Odkazy: palmknihy

"Nikdo nedokáže opravdu poznat, co je v srdci jiného člověka," řekla jsem. Právě na tom byla založena riskantní hra, do níž jsem se se svým mistrem pustila.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu


http://www.jota.cz/eon-znovuzrozeni-draciho-oka   http://www.palmknihy.cz/eon-znovuzrozeni-draciho-oka-1.html

Informace o autorce

foto: Penguin Teen

Jota.cz: Alison Goodmanová (*1966) je známá australská spisovatelka píšící science fiction a fantasy literaturu. První díl duologie, Eon: Znovuzrození dračího oka, získal prestižní australskou knižní cenu Aurealis za nejlepší fantasy román. Kniha byla prodána do 10 zemí a přeložena do 13 jazyků. Zaznamenala mimořádný ohlas zejména v Německu, Británii a USA.


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne