MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 března, 2016


Čím víc tuto sérii čtu, tím víc jsem překvapená. Tedy mám alespoň pocit, jakoby ty důležité části byly pokaždé přeskočené. Protože nechápu, kde najednou bere Juliette tolik síly a sebevědomí, kdy Adam začal totálně blbnout, kdy se všechno začalo totálně otáčet. A ehm, kdy začali být Juliette a Kenji nejlepší přátelé?

Přestože nemůžu odepřít autorce dobrý styl psaní, kromě několikrát opakovaných slov za sebou, umí pěkně psát, slovní zásobou nešetří, dokáže barvitě popisovat a přitom zaujme čtenáře. Přesto všechno mám pocit, jakoby se půlka knihy ztratila. Spousta důležitých věcí chybí a je přeskočena. A priority má očividně taky někde jinde. Nehledě na to, že jsem občas měla pocit, že došlo i k nějakým těm chybám.

Největším úspěchem je prostě postava Kenjiho. Docela nepochopený, sympatický a vtipný mladík. Prostoru má docela dost, umí pěkně zaujmout a zpestřit dění. Má i svá tajemství, která nejsou zrovna moc odhalena... Aspoň on se povedl. Dále i James nebyl špatný. Hlavně ke konci, to jeho věčné vyptávání a přímost, dokázal mě rozesmát...

Jinak zbytek knihy je klasika, kdy autorka rozebírá nikdy nekončící pocity a emoce hlavní hrdinky (která je snad duševně chorá). Ke konci dojde ke zlepšení. Juliette se konečně probudí a začne si věřit. Je to najednou takový zvrat, až jsem tomu nemohla uvěřit. Navíc se konečně něco děje. Odboj se znovu postaví a dojde k boji. Jenže se opět o postupu boje nic nedozvíme (autorka se prostě vyhýbá detailům).

Juliette si celý závěr ukradla pro sebe, ostatní postavy šly hodně stranou. Ostatní jen tvořili cestičku pro ni a autorka je naprosto odepíše. Nehledě na to, že je ani pořádně nevyužije. Adam byl jen taková spojovačka pro další kroky. Z Aarona nejdřív vybudovala zloducha, aby pak najednou vše otočila. Schopnosti zbytku nadaných absolutně nevyužity. Závěrečné vyústění autorka odbyde asi na dvaceti stránkách.

Prostě nejde o klasickou dystopii, o klasický příběh, o záchranu lidstva, o boje mezi skupinami a tak dále. Přestože došlo k velkému zlepšení a tento díl se mi zamlouval asi nejvíc z celé série, opravdu musím trvat na tom, že z devadesáti procent je to romance. Děj jako takový absolutně chybí. Možná by bylo lepší, kdyby vyprávění bylo na kapitoly podle postav, aby se všechno doplnilo z více úhlů pohledu a abychom mohli sledovat více míst najednou. Pak by mi to přišlo kompletní a dozvěděli bychom se i něco o světě, o následcích katastrofické budoucnosti lidstva a podobně.

Potenciál to mělo opravdu velký, autorka si vymyslela skvělou zápletku, ale nedokázala toho plně využít. No, nebudu to více kritizovat nebo chválit. Tato série měla něco do sebe. Někomu se to může velice líbit, někdo to může odsuzovat. Pro mě to zůstává průměrem a rozhodně se to nezmění.


Potřebuju vzduch. Potřebuju nový mozek. Potřebuju vyskočit z okna a naskočit na rudého draka, který mě odnese do nějakého jiného světa, co nejdál odsud.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Obálka:
ISBN:
Jsem rozohněná
Ignite me
Roztříštěná
3
Tahereh Mafi
Pavla Kubešová
Fantasy
2014 originál /2014 překlad
344
CooBoo
Dodo Dobrík
978-80-7447-635-8

Anotace CooBoo.cz:
Juliette přežila a její příběh pokračuje… Nic už ale není jako dřív. Juliette čeká velká zkouška, musí ovládnout svou sílu a přestat být tou malou zlomenou dívkou.
Osud Bodu Omega je nejasný a každý, na kom Juliette kdy záleželo, se ocitl v nebezpečí. Válka je na dosah ruky a Juliette ví, že jediná cesta, jak se udržet naživu, je svrhnout nový systém. Její smrtící dotek přestává být prokletím a stává se velkou výhodou. Ale i tak to sama nedokáže – pomoct jí může jen někdo, o kom byla vždy přesvědčená, že mu za žádných okolností nemůže důvěřovat: Warner.


Zastrčím hlavu pod polštáře, naskládám jich několik na sebe a přitlačím si je k uším tak silně, dokud nemám pocit, že jsem se naprosto uzavřela před celým světem.

Ukázka z knihy

 

Informace o autorce

foto: The Book Lounge

Databazeknih.cz: Tahereh Mafi se narodila r. 1988 v malém městě kdesi v Connecticutu, v současné době ale žije v Orange County v Kalifornii, kde pije příliš mnoho kofeinu a zjisťuje, že počasí je na její vkus až moc dokonalé. Pokud zrovna nečte žádnou knížku, můžete ji načapat při čtení bombńových obalů, kupónů nebo starých receptů. Shatter Me (Jsem roztříštěná) je její první román, který bude mít dvě pokračování - druhý díl je Jsem zlomená a třetí je Ignite Me(Jsem rozohněná). Hotová je jedna novela, autorka plánuje ještě další dvě.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Asi jsem udělala dobře, když jsem si ji nepřečetla. Ne... možná si ji časem přečtu, ale když jsem to odkládala do teď a při tvém hodnocení bych se tomu dost divila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Názor si musí udělat každý sám. Spíš je otázkou, co tě na knize láká a co očekáváš

      Vymazat
  2. Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, kde jste knizku sehnala? Dekuji

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne