MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 května, 2016

Ahoj, zdravím. Trochu jsem si pohrávala s myšlenkou, že bych mohla občas sepsat nějaké rady či tipy pro blogy. Nejsem žádný expert, tak to neberte prosím ani jako vnucování ani těžkou kritiku. Ale občas mi někdo píše mail a prosí o pomoc s tím či oním... Takže by možná nebylo na škodu občas něco sepsat, ať si sami můžete vybrat, co by se vám hodilo a co vás nezajímá...

Jako první, dnes jen pár rad, co je dobré na blogu nevynechat nebo co nepůsobí na první pohled při první návštěvě nejlépe:
  • U článku není datum publikování, jen čas  - když na takový blog přijdu, na první pohled nevím, kdy články vyšly a tím pádem ani jestli je blog aktivní.
  • Obrázky v menu nesedí nebo nefungují - neřeknu když nějaký obrázek v článku přestane jít, protože ho máte jen zkopírovaný odjinud, proto je lepší všechno ukládat a nahrávat na úložiště. I já jsem už poučená a snažím se mít všechno uložené. Jen stěží budete nefungující obrázky hlídat. Ale na hlavní stránce a v menu to přímo bije do očí, takže občas mrkněte očkem, jak na první pohled blog působí. Nehledě na to, že slušný návštěvník na nějaký velký kolaps může upozornit ;-)
  • Autor blogu neznámý - už se mi stalo, že nikde na blogu není uvedený žádný kontakt, jméno, přezdívka, prostě nic, ani pod článkem nebo v menu. Jsem ráda, když vím, kdo na daném místě bloguje a hlavně, když si můžu blog spojit s určitým jménem. Anonymita nepůsobí dobře.
  • Příliš dlouhé články - někdy je lepší prostě článek zalomit a využít tlačítka 'číst celé', protože rolování stránky k dalšímu článku pěkně brzdí. Ne každého čtenáře může zajímat vydaný článek. A pokud je blog se smíšeným tématem, může chtít čtenář přeskočit na další téma. Ale pokud publikujete články na tři A4 a nezalamujete je, tak hledání zabere pěkně času...
  • Nebo naopak příliš krátké články - narazila jsem i na blog, kde je obrázek, pod ním pět slov a pro zbytek musíte otevřít článek. To také nepůsobí zrovna nejlépe, protože jen podle nadpisu a obrázku si nemusí čtenář udělat úplný obrázek o obsahu článku. A ne každému se to chce rozklikávat a zjišťovat, co je uvnitř.
  • Reklamy na blog.cz - pokud máte svoje 'dílo' u tohoto poskytovatele, projděte si menu. Některé z reklam, hlavně ta velká otravná vlevo, jde vypnout. Tak si prohlédněte administraci, určitě příjdete na pár zajímavých nastavení. 
  • Hodnocení bez hodnocení - pokud píšete článek, kterým něco hodnotíte nebo kritizujete, tak text nemusí stačit. Pro lepší vyjádření spokojenosti, alespoň pro mě, je nějaké bodové či procentuální hodnocení.
  • Sociální sítě - určitě není na škodu v dnešní době mít k blogu alespoň jednu sociální síť. Z časových důvodů totiž bývá často nereálné navštěvovat přímo blogy, ale rychlejší je omrknout akorát nové příspěvky díky facebooku, bloglovin a jim podobným. Navíc to pěkně podpoří i návštěvnost.

Nikdo nejsme dokonalí. Já osobně na svůj blog koukám i přímo, ne jen přes administraci, abych věděla co jde a co ne. A taky, co by šlo ještě zlepšit. A určitě toho není málo. Se svým blogem jsem věčně nespokojená :-)

S jakými 'chybami' máte zkušenosti vy?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Skvelý článok :) Bohužiaľ tiež nemám na mojom blogu pri článkoch dátum a neviem ako to zmeniť. Tému na blog som si nevyrábala sama a nechcem sa do html/css moc vŕtať, lebo to ešte viac pokazím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V postraním panelu v administraci dej Nastaveni. Jazyk a formatovani. A pak si zmen Format casu :-)

      Vymazat
    2. Jeej, ďakujem veľmi pekne :) Všetko okrem časovej pečiatky som mala nastavené správne, tak som myslela, že je chyba inde.

      Vymazat
  2. Skvělé, moc děkuji za tip! :) Také jsem měla stejný problém s časem (nebylo patrné datum zveřejnění příspěvku pro návštěvníky blogu). Ráda bych se zeptala ještě na jednu věc.. Když k příspěvkům přidávám štítky, na blogu se mi zobrazí vždy pouze jeden a je řazen abecedně. Jde nějak nastavit, aby se mi zobrazil ten, který chci, aby byl vidět? Moc děkuji za jakoukoliv pomoc. Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obvykle je videt jeden stitek, pokud to tak ma nastavene sablona. Ale menit poradi si myslim ze nejde. To dela blogger automaticky...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne