MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 listopadu, 2016


Čtení této knihy se ukázalo jako dost těžký úkol. Kniha narozdíl od předchozích dvou dílů prošla velkými změnami a ne všechny jí zrovna prospěly. První čtení mě naprosto vtáhlo a já se krásně začetla do tohoto nového a neokoukaného světa plného akce a napětí. Ale postupem času autor ztrácí svoji múzu a kniha se začíná měnit na něco jiného.

Popravdě, čím víc dílů této série čtu, tím míň mě to baví. Autor se zaobírá každým detailem, každou maličkostí, až to mnohdy člověka štve. Často rozebírá zbytečnosti, popisuje různé pohledy postav a co je nejhorší, vrací se neskutečně daleko do minulosti, aby popsal dětství postav a to, jak se dostaly k dnešnímu postavení a podobně. Jenže takový návrat do minulosti trvá třeba i přes dvě stě stran (pro mě naprosto zbytečné). Text se díky tomu zdá nekonečný a nesensitelně protahovaný.

Autor se snažil navíc udělat dojem na čtenáře tím, že mu popíše svůj fantazijní svět naprosto dopodrobna se vším všudy, včetně někdy až šokujících věcí. Tedy, ne že by spousta těchto věcí nepatřila k životu, ale proč to strkat do každé kapitoly? To už zavání jiným žánrem...

Navíc hlavní hrdinové nepůsobí typicky. U každé druhé fantasy během vyprávění můžeme pomalu sledovat, jakým směrem se postavy vydávají a můžeme si domýšlet, kam je to dovede. A to se obvykle i stane, k našemu velkému potěšení. Ale tady se to mění velice rychle, nepředvídatelně a ne vždycky k radosti čtenáře. Já osobně jsem z tohoto dílu zklamaná ze všech nejvíc. To, jaký si vybrali osud jsem vůbec nečekala a ve skutečnosti se mi to moc nelíbilo, stali se pro mě neskutečně nesympatickými. Nehledě ani na nespočet různých pojmů, ve kterých jsem se akorát tak ztrácela, bylo jich prostě příliš. Takže číst Válku mi dávalo docela zabrat...

Sérii jsem začínala s takovou radostí, že jsem objevila něco nového, poutavého, dobře napsaného. Ale autor začal docela odbíhat od hlavního záměru, začal knihu nesmírně natahovat, aby sepsal místo skvělé fantasy rovnou kroniku a tak nějak prostě zabloudil. Kniha ztrácí na elánu a jiskra se taky vytratila. Netvrdím, že nebyly světlé pasáže, které mě bavily, ale velice často jsem se musela do čtení nutit. Po dočtení posledních řádků jsem si uvědomila, jak byla většina knihy dějově naprosto o ničem. S pravdou ven, během čtení jsem sáhla hned po několika jiných knihách a na další díl se prozatím tak rychle nechystám...  Kniha se stala velkým zklamáním letošního roku.

Všechny oči se obrátily k Rojerovi a jemu se sevřely útroby. V duchu se upnul na medailon, který ho tížil na hrudi, a zhluboka se nadechl.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Válka za bílého dne
The Daylight War
Démonská série
3
Peter V. Brett
Mirka Polová
Fantasy
2013 originál /2013 překlad
664
Triton
978-80-7387-689-0

Anotace Databazeknih.cz:
Válka za bílého dne, dychtivě očekávaný třetí díl Brettova mezinárodního bestselleru Démonského cyklu, je pokračováním příběhu o poslední vzpouře lidstva proti démonským hordám, které noc co noc vycházejí na povrch a požírají jej. Zejména za novoluní povstávají démoni v plné síle a jejich kýženou kořistí jsou dva lidé. Každý jeden z těch dvou má šanci stát se legendárním Osvoboditelem, mužem, jenž má podle proroctví sjednotit rozprášené zbytky lidstva ke konečnému tažení a zničit démonské plemeno jednou provždy. Arlen Sedlák býval obyčejným člověkem, ale nyní je z něj něco víc – Tetovaný, posetý tajuplnými chranami tak mocnými, že z něj dělají rovnocenného soupeře pro jakéhokoli démona. Ahmann Jardir již sjednotil bojechtivé krasijské pouštní kmeny do velkého vojska a prohlásil se Šar'damou Ka, Osvoboditelem. Jeho vzestup zařídila jeho první manželka Inevera, chytrá a mocná kněžka, ovládající hrozivou magii démonských kostí, která jí umožňuje nahlížet do budoucnosti. Kdysi si byli Arlen s Jardirem blízcí jako bratři. Nyní jsou z nich úhlavní sokové. A zatímco nepřátelé lidstva sílí, jediné dva muže, schopné je porazit, znepřátelí ti nejvražednější a nejzáludnější ze všech démonů – ti, kteří číhají v lidských srdcích


Hned na kraji lesa začali nacházet známky hrátek ohnivých démonů: zčernalé kmeny a spálenou zem, kde bývala úrodná prsť. Boty a lemy plášťů pokryl popel.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: A leaf in a library

Databazeknih.cz: Americký spisovatel Peter V. Brett se narodil 8. února 1973 v New Rochell ve státu New York. První román s pracovním názvem An Unlikety Champion dokončil v roce 1990 a později ho ztratil, což jak sám přiznává, nebyla vzhledem ke kvalitám rukopisu vůbec žádná tragédie. V roce 1999 absolvoval kurz psaní pro autory fantasy, na kterém napsal úvodní kapitolu svého dnes debutového románu. Následovala léta, při kterých rukopis odkládal a opakovaně se k němu vracel, pilně ho přepracovával a neustále upravoval. Vytrvalá snaha se mu vyplatila - v červnu roku 2007 prodal práva na román The Painted Man (2008, česky Tetovaný/Triton 2010), jenž byl ve Spojených státech přejmenován na Warded Man.





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne