MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 února, 2016

Měsíc s knihou - únor

pondělí, února 29, 2016 12 komentářů
V únoru jsem konečně chytila dech a začala trochu víc číst. Takže přece jen snad svoji výzvu splním a nezačnu být pozadu. Mimo to jsem si udělala i bohatou výslužku. No posuďte sami :-)


I v druhém díle se Kerstin Gier mistrně ohání slovy. Tedy přesněji, dokáže z mála vykouzlit mnoho. Když si vezmu děj celé knihy, opět se posouváme jen o kousek a přitom to dokázala natáhnout na tolik stran textu (vždyť od první stránky první knihy uběhly dějově sotva tři týdny). A jako obvykle si to nejlepší nechává na poslední knihu. Stejně jako u série Silber...

Konečně se dozvídáme pár detailů, které můžeme postupně skládat v nějaký celek. Sice stále nevíme vše, ale konečně se něco děje. Pár drobností je přímo řečeno na rovinu, něco si musíme domýšlet a něco zůstává stále skryté. Navíc všechny ty náznaky okolo... To člověka přivádí k šílenství...

Návštěvy v minulosti mi přijdou docela zbytečné, alespoň ty, které podnikají spolu s Gideonem. Mám takový pocit,  že z toho skoro není žádný pořádný užitek. A téměř vždy se to nějak zkomplikuje... Navíc mě to přivádí k tomu, že musí docházet asi k tuctu časových paradoxů. Zvlášť, když stále cestují neustále sem a tam, dokonce i na přeskáčku. To přece musí ovlivňovat budoucnost, takže když se vrátí, přece nemůže být všechno původní, bez jakékoli změny. Ale popravdě, v této sérii se více hraje na tajemství a romantickou notu, než na nějaké vědecké detaily.

Knižní bannery 12

pondělí, února 29, 2016 2 komentáře

Zaklínač, vyrobila Lucy Lillianne
 Jackaby, vyrobila Lucy Lillianne
 Drahokamy, vyrobila Lucy Lillianne

Série

Zaklínač, Andrzej Sapkowski
Jackaby, William Ritter
Drahokamy, Kerstin Gier


Pro blogspot

Opět další šablona na přání pro Týnu F. z blogu Sayesss...

Z BLOGU ODSTRANĚNA

28 února, 2016

Shrnutí týdne #85

neděle, února 28, 2016 čeká na komentář
Vždycky je docela zapeklitá věc, jak tento článek začít. Chce to nějaký úvod, který mě věčně nenapadá, tak co třeba dneska o počasí? :-D Po pravdě se už moc těším na jaro. Docela mi leze krkem to, jak je ráno děsná zima, všechno je zamrzlé (včetně aut) a odpoledne na chvíli vyleze sluníčko, zrovna když trčím v práci. Sotva vystrčím nohy ven a jdu domů, slunko je pryč a buď prší nebo sněží (!). Většinu dne je tak pořád pološero a deptající počasí. Sice nemám ráda ty letní vedra, ale sluneční paprsky taky nejsou k zahození.

27 února, 2016


Sérii Drahokamy jsem měla na seznamu poměrně dlouhou dobu. A ještě delší čas jsem tyto knihy sháněla. V pevné vazbě už téměř nebyly, takže nakonec posloužil bazar. A nyní jsem se k nim konečně dostala.

Už od začátku se kniha dobře rozjela a pěkně mě pohltila. Byla velmi čtivá a poutavě napsaná. Hlavní hrdinka Gwendolyn je typická mladá a zvědavá hrdinka, na první pohled úplně obyčejná holka, která postupně odkrývá tajemství rodiny a své vlastní zvláštní nadání. Pro strach má docela uděláno a nebojí se ani vtipných hlášek. Jako průvodce dějem je ideální.

I když se mi zdálo, že se nestalo během těch zhruba třista stran příliš věcí a bylo to krapet natahované o všechny možné myšlenky nebo dohady a hašteření postav, přečtetla jsem to vcelku rychle. A rozhodně to stálo za to.

Akce a soutěže #221

sobota, února 27, 2016 2 komentáře
Jak už jsem psala včera, nebyla jsem doma, takže přehled tentokrát není v pátek, ale o den později. Snad se vám tedy poštěstí objevit něco zajímavého :-)
K této knize jsem se dostala díky recenzi a byla výjimečně papírová, protože jsem přehlédla, že jako e-book ji nemají. Takže mám zatím jen jeden díl. Na další se nechystám, jen v případě, že by se mi podařilo je sehnat někde levně v bazaru. Knížečka je totiž docela tenká a za plnou cenu je to docela drahé... Recenzi najdete zde...


PAX

  • Hůl prokletí  
  • Grim přízrak
  • Dívka ze záhrobí
  • Neviditelný zloděj 
  • PAX #5
  • PAX #6

23 února, 2016

Marťan

úterý, února 23, 2016 12 komentářů

poster   

Na film jsem se těšila už nějakou dobu, ale nejprve jsem musela přečíst knihu, abych mohla porovnávat. Dočetla jsem ji včera a dnes jsem hned začerstva shlédla filmovou verzi. Řekla bych, že z velké části detaily seděly, až na pár drobností, které si filmaři museli prostě za každou cenu přikrášlit. Ale dalo se to přežít a na ději to tak moc neubralo. Až tedy na závěr filmu. Ten mě pořádně naštval a proto dávám o hvězdičku míň. Opravdu z duše nesnáším, když si něco upravují a ještě navíc, pokud jim to autor schválí (proč si nestojí za svým dílem?). Což nejspíš musel, že. Pochybuji, že by dělali změny bez souhlasu. Ale zpět k věci. Konec si prostě upravili, Markova záchrana probíhala trochu jinak a už vůbec se mi nelíbilo, že to nenechali ukončené jako v knize, ale ještě si tam vymýšleli něco jako epilog. No prostě velké mínus...

Moje hodnocení:

Knižní suvenýry #6

úterý, února 23, 2016 13 komentářů
Nafotila jsem si suvenýry, které zdobí moji knihovničku. Nebudu vám fotit věci, které jsou úplně nahoře (knihovničku vám ukážu jen z dálky, příští měsíc bude nový přehled knih a navíc chystám drobné změny), ale zaměřím se jen na všechny ty placky a řetízky, které tam visí... :-)

Tady je jedna ze soviček, kterou jsem koupila při poslední návštěvě levné knihy... :-) Je taková masivní mosazná. Na nošení není, ale líbila se mi.

22 února, 2016

Marťan • Andy Weir

pondělí, února 22, 2016 2 komentáře

Marťana jsem si vybrala především pro jeho žánr scifi. Po fantasy je to můj další velký oblíbenec. Nadchl mě už samotný námět a těšila jsem se na změnu. Konečně něco reálnějšího a především žádná série.

Kniha má více než slušný rozjezd. Už od začátku jsme vtaženi do hlavní situace a tou je uvíznutí astronauta na Marsu. Máme k dispozici rychlý přehled situace a celkového dění. Další průběh už je vedený jako deníkový záznam. Mark Watney si zapisuje svoje každodenní činnosti a myšlenky. Ze začátku jsou tyto záznamy docela detailní. Vzhledem k tomu, co ho čeká si však dokázal udržet dobrou náladu a vtípky. A to se mi na knize velice líbilo. Odlehčení tak deprimujícího a vážného tématu. 

O něco později už se s dějem mísí i postavy ze Země, které sledují Markův osud s posádkou, která ho na Marsu nechala. Takže celou situaci sledujeme z několika pohledů.

Knižní přírůstky #82

pondělí, února 22, 2016 8 komentářů
Jak jsem slíbila, fotka dnešního výběru z levné knihy. Samozřejmě výběr byl dost mizerný (všechno dobré je prostě dávno pryč), ale vyhrál to Červený vrch, který mám na seznamu snad rok a koukám po něm už nějakou dobu. A jako druhý je Malý princ. Všichni o něm básní, tak ho vyzkouším i já :-) A ještě jako bonus další sovičku na pověšení do knihovničky :-D


Dlouho jsem nesepisovala žádný deníčkový zápis. Tak jeden je tady. Konečně mám víkend za sebou a dnes mě čeká den odpočinku. Tedy v uvozovkách. Za chvíli poletím do levné knihy, protože mě strašně láká Červený vrch, který tam mají za pár korun. A já doufám, že si to nerozmýšlím moc dlouho a ještě tam nějaký bude. Nedělám si sice velké iluze, že bych sehnala ještě něco dalšího, protože naše pobočka je věčně vybílená. Ale co už....

Po levné knize musím za bráchou do práce na otočku. To bude taky nějaké to zdržení. Pak rychle povalím domů trošku poklidit a číst, protože odpoledne mě mamka vyzvedne a budu chvíli u ní... Takže z celého dne budu mít minumum volna (tím rozumějte váleníčko... :-D).

No nic, venku začíná svítit sluníčko (jupííí), takže za chvíli vyrazím. Dnes má být patnáct stupňů, tak se na to docela těším. Už mě nebaví mrznout. Venku kosa, v práci kosa... Chci trochu teplíčka :-P Vážně jenom trošku...

A jakmile budu mít novou knihu (knihy), hned se vám pochlubím ;-)
Filmy, které se chystají do kin zaujaly mě buď svým obsahem, hereckým obsazením nebo dalšími detaily... A co vy, máte nějaký další tip?


Zrovna před pár dny jsem si uvědomila, že jsem si letos ještě neprohlížela plán kinopremiér. Vždycky k začátku nového roku si ho zkouknu a napíšu si zajímavé kousky. Některé jsem tu už uvedla dříve, tady jsou ale další filmy, které bych chtěla vidět...

21 února, 2016

Shrnutí týdne #84

neděle, února 21, 2016 čeká na komentář
Před chvílí jsem dorazila z práce a abych využila tu chvilku sezení (musím fakt spočnout), tak si projdu dění za tento týden...

20 února, 2016

První díl jsem si vzala na recenzi a byl docela povedený a lehce překvapivý, i když nebyl nijak nepředvídatelný. Čtení mě bavilo, takže doufám, že se časem dostanu i k druhému dílu.

Recenze - Eon | Eona


Eon

  • Znovuzrození dračího oka
  • Poslední dračí oko

19 února, 2016

Jak jsem slíbila, přináším ještě narychlo malý přehled různých akcí, slev a soutěží... Tentokrát převažují výprodeje, které tedy běží už nějakou dobu. A pár soutěží, které by mohly potěšit...

18 února, 2016

2016 | Maggie

čtvrtek, února 18, 2016 5 komentářů
Zase pár fotek s Maggie. Nějaké ty rozespalé pózy, kdy se roztahuje po celé posteli, válení po křeslech, vyplazený jazyk a podobně :-)

Počet fotografií: 10

16 února, 2016

Dvě loga vytvořená pro Knižní sen, opět na přání. Jedna verze pro osobní facebook, druhá pro blogový...


15 února, 2016


U předchozího dílu jsem byla docela zklamaná tím, jak autorka děj přespříliš natahuje a jak hlavní linii komplikuje vztahem hlavního tria. Bylo to jako číst nějakou romantickou knížku se špetkou akce, zasazenou někde do středověku. Problémům království se věnovala minimálně. Asi to byl promyšlený plán, jak nalákat na slibnou sérii, která se teprve rozjede. A povedlo se. Druhý díl už je v mnohém lepší.

Nejenže se děj pořádně rozjíždí a začínají se rozplétat pletichářské nitky a spiknutí, ale i hlavní hrdinka mi už nepřijde tak dětinská. Konečně se ukazuje její hlavní podstata a to čím vlastně je. A kdo je. Odhalují se mnohá tajemství, která byla skrytá a některá mi vyrážela dech. Musela jsem se hodně divit tomu, co se děje. Ze začátku to byl pomalejší rozjezd, navázalo se na konec Skleněného trůnu. Celaena se stává královou bojovnicí a dostává své první úkoly. Během toho však stíhá přicházet na kloub věcem, hluboko skrytým pod hradem. Zjišťuje informace z minulosti, i o tom, co se má asi stát. Přitom dokáže spoustu věcí ještě více zkomplikovat.
Během víkendu proběhlo hned několik bleskovek o knižní záložky. O ně asi není až takový zájem, ale pár lidiček se zapsalo. Takže jsem tu hrstku probrala a následující vítězové jsou...

Bleskovka I - Zašitá v knihách
Bleskovka II - Magdálena Fiedlerová
Bleskovka III - Knižní sen
Bleskovka IV - Zdeňka M.

Záložky jsem se snažila nějak přerozdělit, aby měli všichni radost, tak snad se povedlo...
Všem posílám email a čekám na odpovědi :-)

14 února, 2016

Navlékání kroužků do sebe se ukázalo jako docela pracné. V další vlně pokusů jsem tedy vyzkoušela i stužku, což nebylo zrovna ideální. Ale nějak to testovat musím... Takže další pro mamku ;-)


Příspěvek sdílený Luciina zašívárna 🇨🇿📚🐕 (@lucylillianne),

Shrnutí týdne #83

neděle, února 14, 2016 3 komentáře
Je neděle a je na čase podívat se, co se událo za celý týden. Takže malé shrnutí. Jako vždy, není toho moc. Ale aspoň malé shrnutí, to není nikdy na škodu...

Celodenní bleskovka IV

neděle, února 14, 2016 2 komentáře
Začínáme víkendové bleskovky. Kolik jich bude, přesně nevím. Může se stát, že i více než jedna denně...
  1. Soutěž bude probíhat dnes od 10:00 do půlnoci.
  2. Zúčastnit se mohou jen lidé z ČR.
  3. Duplicitní vstupy mažu, tak pozor.
  4. Výherce budu informovat emailem v pondělí, který napíšete do komentáře, abych od vás měla potvrzení a hlavně abych dostala adresu :-) Na odpověď počkám maximálně dva dny.
Většinu záložek věnovalo nakladatelství FRAGMENT, kterému moc děkuji. Další jsem sesbírala :-)

Do komentářů:
  1. email
  2. web pokud máte, ráda se podívám
  3. bez čeho si nedokážete představit čtení knihy?
  4. čísla tří záložek, které byste upřednostňovali (některých druhů mám jen po jednom kuse, nejsem doma celý víkend a bohužel si počty kusů z hlavy nepamatuji, takže je pak možné, že dostanete jiné, za to se omlouvám...) + pokud budu stíhat i něco z vlastní tvorby...
Není to těžké že :-) A teď foto záložek...





Teď jsem si uvědomila, že jsem zapomněla v pátek udělat přehled akcí... Takže jdu na to, dám to do fb skupiny Knižní akce a soutěže...

Svět knihy 2016

neděle, února 14, 2016 22 komentářů
Už loni jsem se chystala na tuto akci, ale nakonec jsem se nedostala. Letos bych to chtěla napravit a podívat se tam aspoň jednou, abych věděla, jaké to bude :-) Už rok se na to moc těším a květen se už opravdu blíží. Mojí jedinou starostí nyní tedy je, kdo pojede se mnou. Jelikož jsem v Praze byla jen jednou, mám trochu obavu jet sama. V práci už to mám domluvené, otázka je, jestli se se mnou dostanou další kolegyně, nebo bude muset jet mamka, nebo jestli to prostě nějak zvládnu sama...

Jak jsem zjistila, výstava probíhá od 12. do 15. května. Já osobně pojedu v sobotu, protože v pátek třináctého mě nikdo nikam nedostane :-D No a teď už mi nezbývá nic jiného než sledovat nové informace, které začnou brzy létat internetem... A vy se letos chystáte? Jaké máte zkušenosti? Co jste si nejvíce užívali? :-)




13 února, 2016

Začínáme víkendové bleskovky. Kolik jich bude, přesně nevím. Může se stát, že i více než jedna denně...
  1. Soutěž bude probíhat dnes od 15:00 do neděle do 10:00.
  2. Zúčastnit se mohou jen lidé z ČR.
  3. Duplicitní vstupy mažu, tak pozor.
  4. Výherce budu informovat emailem v pondělí, který napíšete do komentáře, abych od vás měla potvrzení a hlavně abych dostala adresu :-) Na odpověď počkám maximálně dva dny.
Většinu záložek věnovalo nakladatelství FRAGMENT, kterému moc děkuji. Další jsem sesbírala :-)

Do komentářů:
  1. email
  2. web pokud máte, ráda se podívám
  3. kolik knih si za rok pořídíte?
  4. čísla tří záložek, které byste upřednostňovali (některých druhů mám jen po jednom kuse, nejsem doma celý víkend a bohužel si počty kusů z hlavy nepamatuji, takže je pak možné, že dostanete jiné, za to se omlouvám...) + pokud budu stíhat i něco z vlastní tvorby...
Není to těžké že :-) A teď foto záložek...





Layout na míru - Kami

sobota, února 13, 2016 1 komentář

Pro blogspot

Na přání jsem přetvořila šablonu pro Kami z blogu Zašitá v knihách. Tak snad se bude líbit :-D

Obě knihy jsem získala na recenzi. Původně jsem tedy doufala v něco víc. Víc poutavý a napínavý děj. Opak byl pravdou. Nicméně i tak to bylo pěkně počtení. První a druhý díl mám přečtený, můžete si už přečíst můj názor :-)


Serafina

  • Příběh draků
  • Dračí posel   




@lucylillianne