MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 června, 2016

Goodreads rss kanál

čtvrtek, června 30, 2016 19 komentářů
Další z mnoha věcí, které se mi podařilo najít je rss kanál pro goodreads. Hodně dlouho jsem hledala možnost, jak si dát na blog box se čtecími procesy. Tedy stejný box, jaký najdete na goodreads. Bohužel nic takového k dispozici není, nebo jsem tuto možnost prostě neodhalila. Ale zase mám něco, co to dokáže alespoň částečně nahradit...


29 června, 2016

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Knihu jsem si vybrala, abych trochu změnila zase žánr a vyzkoušela něco nového. Přece jen si takové téma často nevybírám. Přesto mě to zaujalo a já si řekla, že to zkusím. Na první pohled, podle obálky, musí být jasné, že jde o nějaký thriller nebo něco, kde poteče krev.

Trochu mě překvapilo, že spoustu důležitých informací vysypala autorka z rukávu hned po několika prvních stránkách. Očekávala jsem nějaké napínání čtenáře téměř do posledních stran, ale spousta věcí je odhalena už v první čtvrtině. Nemůžu říct, že by mi to však nějak vadilo. Další informace jsou i dále lehce odhadnutelné, ale to neznamená, že tam nedochází ke zvratům a to obrovským.

Ze začátku jsem po pár detailních informacích měla obavu, že to bude nějaké moc sadistické, a že čtení nezvládnu. Nakonec se z toho vyklubala pohodová četba, ale s mnoha prvky téměř hororu a napínavými scénami od začátku až do konce. Když jsem se tedy oklepala z malého prvotního šoku (:-D), začetla jsem se tak, že jsem nedokázala přestat. Jde vidět, že autorka je opravdu skvělá spisovatelka a ví, jak čtenáře dostat tam, kam chce. Do křesla s knihou v ruce na celý den :-)

Volný layout #4

středa, června 29, 2016 7 komentářů

Pro blogspot

Původně šablona pro jednu slečnu, ale jelikož si ji ani po měsíci nenastavila, davám ji do oběhu...

28 června, 2016

RSS feed na komentáře

úterý, června 28, 2016 8 komentářů
Zajímá vás jak do menu dostat přehled posledních komentářů? Blogger to umožňuje přes rss feed. Můžete v něm však mít maximálně pět položek, plus pár drobných možností a tím myslím opravdu jen pár. Nicméně si myslím, že to není zrovna špatná funkce. Aspoň je vidět odezva :-)

27 června, 2016

Já knižní recenzent

pondělí, června 27, 2016 15 komentářů
Už před nějakou dobou jsem narazila na tento tag u Wallet of Infinity. Až dnes mám konečně čas a chuť se do toho opravdově pustit, takže si procházím jednotlivé body a jde se odpovídat :-) Některé otázky jsou trošku záludnější, budu nad nimi muset popřemýšlet trošku déle. Ale v konečném důsledku jsem zvědavá, jak moc vás to bude zajímat :-D

26 června, 2016

Shrnutí týdne #102

neděle, června 26, 2016 6 komentářů
Dnešní den je konečně chladněji a člověk po těch vedrech pořádně spočne. Já teda až nyní, protože většinu dne jsem samozřejmě strávila v práci. Ale už si můžu odpočinout... :-) A taky můžu sepsat přehled dění v tomto týdnu.

25 června, 2016

Viděla jsem... #111

sobota, června 25, 2016 5 komentářů
Všechny filmy a seriály jsou hodnoceny po prvním shlédnutí, s odstupem času je samozřejmě možnost, že změním názor ;-) Pokud vás zajímají další mé filmové zkušenosti, můžete  ještě více hodnocení najít na mém účtu Csfd. Seriály, které sleduji najdete na Edně... Pokud pro mě máte tipy na dobré filmy, neváhejte se podělit ;-)

 poster poster Poster undefined 
        Holky z kalendáře
       
      
     poster

Krycí jméno U.N.C.L.E.
Tak trochu netradiční špionážní film. Ze začátku jsem měla obavu, že půjde o klasickou hollywoodskou akčňárnu s neporazitelnými svalouši, ale opak byl pravdou. Sice jsem tak nějak ztratila polovinu smyslu filmu, ale celkové zpracování se mi líbilo. Nechyběla akce, dobová atmosféra, skvělá automobilová honička ve veteránech :-) A nakonec i humor a ne málo. Takže v celkovém dojmu, když pominu hlavní zápletku a občasné výpadku smysluplnosti, vcelku ucházející film :-D

Moje hodnocení:

24 června, 2016

Akce a soutěže #238

pátek, června 24, 2016 6 komentářů
Ahoj milí čtenáři. Dneska jsem pro vás připravila jako vždy přehled akcí a soutěží. Akcí je úplné minimum. Ale myslím, že ze soutěží si určitě vyberete. Tak hurá do toho :-)

23 června, 2016

Dech • Sarah Crossan

čtvrtek, června 23, 2016 7 komentářů

Kniha je klasickým dystopickým příběhem o zničení naší planety. Tentokrát jde však o případ, kdy lidí je tak mnoho, že se začnou kácet lesy, aby bylo více místa na pěstování plodin, aby se daná populace dokázala uživit. Ale jak chcete žít bez stromů? Lidstvo začne přicházet o tak důležitý kyslík a samozřejmě uvrhne na sebe zkázu.

Po několika letech, kdy už není na Zemi téměř žádný život, žijí lidé v kupolích, kde si vzduch vyrábí uměle. Ale co by to bylo za příběh, kdyby nešlo o zkorumpovanou vládu a ne všem se dostávalo stejných podmínek...? Kdyby nešlo o utajování informací? Jak by to vypadalo bez odboje? :-D

Hlavních postav je hned několik, které se o příběh dělí a vypráví ho z různých pohledů. Každá z nich je jiný charakterový typ s různými myšlenkovými pochody. Děj je alespoň pestřejší a nejednotvárný. Na škodu je snad jediné, že většina základních postav, kolem kterých se to točí nejvíce, je hodně mladých, obvykle pod dvacet let. Jakoby vždycky uměli všechny na planetě zachránit jen teenageři. Vzhledem k tomu, že je to u této četby velice typické, přeskočme to :-)
Pro dnešek tu mám takovou malou vychytávku. Chcete vědět, kdo vám chodí na blog a kolik zanechal komentářů? Je to docela jednoduché a může to vypadat například takto. Tento widget je možné umístit do menu nebo do samostatného článku. Já osobně jsem zvolila článek, protože mám menu i zápatí už poněkud obsazené :-)

22 června, 2016

~ minirecenze ~

Tuto kuchařku jsem vyhrála v soutěži a musím říct, že na první pohled vypadá opravdu moc hezky. Je laděná do takových svěžích barev, především bílé. Taktéž vypadají i fotky uvnitř. Co se tedy celkového prvního dojmu týče, kuchařka působí velice kladně.

Po obsahové stránce je to už pro mne o něco horší. Přinejmenším devadesát procent receptů má alespoň jednu surovinu, kterou jsem nikdy nejedla, neznám ji nebo pro jistotu vůbec nejím. Navíc recepty jsou v takových kombinacích, že si nejsem jistá, zda z nich vyzkouším alespoň čtvrtinu. Přece jen jsem zvyklá na trochu více domácká česká jídla :-)

Ella nám přichystala prostě zajímavá a na první pohled úžasná jídla, která ale už méně zaujmou svojí složitostí nebo obsahem. Na oko lahodící neznamená ještě na žaludek hodící...

Nicméně jsem ráda za tento kousek do knihovničky, když seberu odvahu, možná i zaexperimentuji. Ale faktem zůstává, že tento typ kuchařky bych asi sama ke koupi nevolila. Avšak ji nechci zbytečně očerňovat, protože z tohoto 'žánru' mi vyhovuje opravdu jen máloco... :-D

Knižní přírůstky #98

středa, června 22, 2016 4 komentáře
Velké překvapení hned po ránu. Přišel mi první recenzní výtisk od Baronetu :-D

21 června, 2016

Filmová očekávání #40

úterý, června 21, 2016 11 komentářů
Filmy, které se chystají do kin zaujaly mě buď svým obsahem, hereckým obsazením nebo dalšími detaily... A co vy, máte nějaký další tip?

poster poster poster poster

20 června, 2016

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Pro tuto knihu jsem se nadchla hned, jakmile jsem zjistila, že se připravuje. Další z mnoha dystopických příběhů, připomínající Hunger Games, Labyrint či Divergenci. Tento žánr mám ráda a tak jsem se rozhodla dát i této novince šanci. Doufala jsem v něco velkého, ale po pravdě, těch společných náznaků tam nebylo málo. Některé podobnosti jsou patrné hned od začátku. Život na Zemi po veliké katastrofě, lidé nežijící v klasické společnosti, ale v nějakých chudobných  koloniích, bojující o život. Vedeni vládou, které se nedá věřit.

Hlavní hrdinka Cia může připomínat desítky jiných, je sympatická, milá, ale dokáže být i tvrdá a bránit se. Na rozdíl od jiných postav jejího věku, ale není zatížená pubertálními pocity, nesnaží se nikoho uchvátit, chce jen být užitečná a pomáhat. Vylepšuje kolonii svými mechanickými výrobky. A jako každý správný teenager, se hodně učí, aby se dostala na univerzitu. Konečně postava, která mi od samého začátku nevadí.

Rolovací boxy

pondělí, června 20, 2016 10 komentářů
Včera jsem byla dotázána, jak jsem udělala, že štítky, archiv a další mám jako rolovací boxy. Tak vám to rovnou napíšu i zde, pokud by vás to zajímalo... Pro mě je to rozhodně praktičtější, protože si můžu určit, jaká bude velikost boxu a navíc to nezabírá tolik místa...
 

19 června, 2016

Shrnutí týdne #101

neděle, června 19, 2016 10 komentářů
Už od minulé soboty jsem začala dovolenou a opravdu hodně jsem se na ni těšila. A hlavně jsem ji už potřebovala. Do práce se vrátím v úterý a už teď můžu říct, že se úplně maximálně netěším. Flákat se totiž byla úplná paráda :-)

Kniha začínala velmi dobře a slibně. V podstatě okamžitě navazovala na závěr prvního dílu. Příběh se četl výborně, pořád jsem očekávala nějakou velkou akci. Přece jen díky tématu to bylo docela logické. Autorka se však rozhodla věnovat především romantice a emotivní části. Kniha je tedy díky tomu plná zamilovaných hlášek a myšlenek. Nehledě na jedno zvláštní rozuzlení s Junie. To mě opravdu dostalo. Podle mě autorka úplně ztratila svůj hlavní směr. U prvního dílu to bylo ještě docela pochopitelné, ale u druhého, kde čtenář čeká velké zvraty, to už bylo špatné.

Abych to uvedla na pravou míru, vzhledem k tomu, co se uvádí v anotaci, nečekejte, že se bude obsáhle řešit gen HTS, že budete svědky nějakých bojů a válek a jejich řešení. Vše se totiž odehrává jen ve vsuvkách, které  jsou vedeny mezi kapitolami, kde si můžete přečíst malý úryvek z emailů, novinových článků nebo něčích rozhovorů. Kniha samotná se takovými věcmi téměř nezabývá.

17 června, 2016

Akce a soutěže #237

pátek, června 17, 2016 3 komentáře
Páteční rychlopřehled akcí je tady... Akcí je úplné minimum, tak snad alespoň některé z vás potěší nějaká soutěž a zapojíte se :-)

16 června, 2016

~ minirecenze ~

Hostinu ledu a ohně jsem vyhrála na veletrhu knih. Bylo to veliké překvapení. Tuto knihu jsem viděla už několikrát na internetu, ale nějak blíže jsem ji nezkoumala. Říkala jsem si, že recepty v ní budou asi dost náročné nebo neobvyklé. Přece jen má jít o jídlo ve stylu středověku. Navíc já a kuchařky, to je věčný boj...

Ale vypadá opravdu zajímavě a dá se říct, že mě i pár receptů zaujalo. Jsou mi totiž mnohem bližší než v jiných kuchařkách a zdá se mi, že bych je mohla zvládnout, jak připravit tak i sníst :-). Nebo si na pomoc vezmu mamku, ta by měla být k novým věcem víc nakloněná než já :-D

Samozřejmě i zde je spousta takových, které mě vůbec nelákají, protože dané suroviny prostě neznám nebo nejím. Najít pro mě dokonalou kuchařku je nemožné. Nicméně z této knihy mám docela dobrý dojem a přece jen více chuti něco zkoušet. Každý recept je pěkně vyfocený a popsaný a obvykle i dost jednoduchý. Není vyjádřený strohým textem, který by jen objasňoval fakta postupu, ale tak trochu jakoby pohledem blogera, který o něčem zapáleně píše...

14 června, 2016


Nevítaní jsou knihou, která mě nalákala svým obsahem. Připadalo mi to jako opravdu dobrá scifárna, zajímavá tématem a navíc od autorky, kterou znám a vím, že umí opravdu dobře psát. Jde o to, že se to odehrává v ne příliš vzdálené budoucnosti, kde dochází k tolika násilnostem a kriminálním činům, že musí vláda zakročit. A tak se lidé začnou testovat na zvláštní gen, který mají tito lidé společný. Stávají se vyvrheli. Lidé s tímto genem jsou vyhledáváni, omezováni, označováni či rovnou vězněni. A to ještě dřív, než opravdu něco provedou. Ale kde je hranice mezi tím, co je prevence a naopak tím, co dává podnět k násilí díky všem těm omezením?

Trochu mi to připomíná film Minority Report, kde díky vizím z budoucnosti, zatýkali lidi za zločiny a vraždy, které nestihli spáchat. Byla to přece jen jedna z možností jejich cesty. Ale jak můžete odsoudit člověka za něco, co ještě nestihl udělat? Co kdyby si to rozmyslel? Máte právo zakročit předem, abyste ochránili ostatní?

Knižní přírůstky #97

úterý, června 14, 2016 6 komentářů
Dneska mi dorazil nový recenzní výtisk. Tak jsem zvědavá, jestli to bude tak dobré, jak slibují :-)

13 června, 2016


Červený vrch jsem si vybrala na četbu už celkem dávno. Lákala mě obálka a hlavně to téma. Tou dobou jsem klidně koukala na filmy se zombie, na seriál Walking Dead a mnoho dalších. Ale tak nějak z toho přicházely noční můry a tak jsem to vzdala :-P. Po tom, co jsem slyšela, že v Červeném vrchu je i romantická zápletka, řekla jsem si, že bych to přece jen mohla zvládnout. A když se kniha objevila v Levné knize, přesvědčilo mě to úplně.

Vyprávění se ujímá hned několik postav, které se postupně střídají v jednotlivých kapitolách. Občas to pro mě bylo matoucí, musela jsem se vrátit a zjistit, čí pohled to právě je. Navíc je docela vtipné, jak si autorka vymyslela jejich vzájemné zaplétání osudů a to, jak se neustále rozdělují a zase schází. Jejich životy jsou spletené už od samého začátku katastrofy, aniž by o tom věděly. Nakonec je to svede dohromady a společně se snaží přežít.

Kniha jako taková není vyloženě hororová. Na druhou stranu jsem se ale chvílemi trochu bála. Hlavně jsem nesnášela ty detailní nechutné popisy :-) Nic pro slabší povahy, i když je pravda, že to mohlo být i horší. Četlo se to dobře a rychle. Autorka má výborný styl psaní, poutavý, čtivý a zajímavý. Spousta věcí byla předvídatelná, někdy až příliš. Překvapení bylo velice málo. Přesto to knize neubralo.

Biskupský chlebíček

pondělí, června 13, 2016 5 komentářů
Myslela jsem, že už tento článek na blogu mám a ono ne. Zrovna včera jsem na něj dostala chuť a upekla si ho. Na fotce ještě s neztuhlou polevou, už jsem to nevydržela :-P A jelikož tu recept nebyl, tak ho dodávám nyní :-) Tak co, vyzkoušíte?

Biskupský chlebíček

Suroviny: 3 vejce, 150 pískového cukru, 1 vanilinový cukr, 100 ml oleje, 100 ml vody, 1 lžíce rumu, 1 lžíce citrónové šťávy, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g kandovaného a sušeného ovoce, tuk na vymazání, hrubá mouka na vysypání formy, čokoládová poleva na ozdobení, strouhaný kokos na posypání

Postup: Do mísy dáme žloutky, pískový a vanilinový cukr, olej a vidličkou je krátce našleháme. Potom přilijeme vlažnou vodu, rum, citrónovou šťávu a zamícháme. Směs zahustíme prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva a zlehčíme sněhem ušlehaným z bílků. Do těsta zlehka vmícháme nadrobno nakrájené kandované a sušené ovoce. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Ve středně předehřáté troubě zvolna pečeme asi 30 minut. Vychladlý chlebíček přelijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.

sledovat mě také můžete na instagramu díky #lucylilliannevari a #lucylilliannepece
nebo vše pohromadě #lucylilliannevkuchyni

12 června, 2016

~ minirecenze ~

Původní minirecenzi na Kámen mudrců si můžete přečíst v mém starém článku (berte prosím v potaz, že jsem ho psala před čtyřmi lety :-P). Tady se budu věnovat jen ilustrovanému vydání. Vezmeme to jen pár slovy... :-)

Poprvé, když jsem knihu zahlédla, jsem si říkala, jaká škoda, že je to nenapadlo dřív, už doma mám jedno vydání. Ale nakonec po všem tom nadšení jsem prostě neodolala a pořídila jsem si ji i já. Nyní budu mít prostě dvě verze. A proč nakonec ne? :-)

Na první pohled zaujmou nádherné kresby téměř na každé straně. Jsou úplně neuvěřitelné a doplňují celou tu atmosféru. Prostě skvělé. Jim Kay si dal opravdu záležet a držel se knižní předlohy a popisů, jak mohl. Díky tomu si všimnete i některých rozdílů, které pozměnili filmaři.

Trošku mi vadí rozdělení textu na stránce do dvou sloupců, ale je to pochopitelné. Dlouhý text na tak širokých stránkách by se četl opravdu hodně špatně. A stejně vám při tom čtení budou oči utíkat všude po stránce a obrázcích :-D

Shrnutí týdne #100

neděle, června 12, 2016 7 komentářů
No, musím říct, že tento víkend se příliš nevyvedl. Zrovna mi začala dovolená a venku to vypadá dost nevesele. Žádné slunko, docela chladno a energie žádná. To jsem se těšila, jak se vždycky vyvalím s knihou na balkon do svého křesílka a budu číst, ale v těchto podmínkách mi na to chybí ta správná nálada. Tak si pojďme alespoň shrnout zbytek týdne...

11 června, 2016

Jako obvykle jsem si dala tři měsíce pauzu a nyní přicházím s novým přehledem. Knihovny jsou samozřejmě několikrát úplně přeskládané a přeorganizované. Tak se pojďme podívat na to, jak to dopadlo tentokrát, já na to musím pořád koukat před spaním :-)

"Tento projekt má na svědomí Abyss"
 
Ten základ, rozložení regálů, je stejný a neměnný. Už nemám místo, takže v tomhle ohledu už k žádným změnám docházet nebude. Maximálně budu nadstavovat ke stropu :-P Nebo že by kolem celého pokoje u stropu byly police? :-D To už bych byla vážně nemocná...

10 června, 2016

Akce a soutěže #236

pátek, června 10, 2016 4 komentáře
Dnešní přehled jsem sestavila celkem v rychlosti. Ono těch akcí po pravdě ani momentálně mnoho není. Takže tady máte nějaký základ a když na něco narazím, hodím to do fb skupiny :-)

09 června, 2016


Jako vždy, když jsem začala nový díl této série, byl začátek poněkud těžkopádný. Jakoby autorka z počátku hledala ta správná slova, aby dokázala čtenáře připoutat. Bylo to díky tomu trochu zdlouhavé a nudné. Ale jelikož je to už třetí díl, bylo mi jasné, že je nutné vydržet.

Po několika kapitolách jsem se konečně nechala lapit. Začínalo to být zajímavější a poutavější. Konečně se něco dělo a o akci opravdu nebylo nouze. Pár částí se mi zdálo i nepodstatných, ale kdyby nám autorka naservírovala jen to důležité, nezbylo by nám to správné natěšení. Je tedy nutné některé kousky přestát a těšit se na ty zajímavější. Vyprávění jako takové jsem si užila. Alespoň většinu. Nejvíc mě samozřejmě zajímala hlavní hrdinka, její cesta a plány do budoucna, protože jako správná důležitá postava, jich neměla zrovna málo. Ale také mě zajímalo dění v Adarlanu. Jak se mají její přátelé a také to, co chystá krutý král. A že opravdu milá povaha u něj není obvyklá zjišťujeme neustále. Žádné velké překvapení.

Zase nějaké bláboly

čtvrtek, června 09, 2016 2 komentáře
Ahoj, po dlouhé době tady sepíšu pár řádků, protože po tom, co jsem začala přetvářet blog, jsem tyto deníkové zápisky poněkud omezila. A myslím, že tím líp. Nejsem žádný pisatel a pokud mám momentální chuť se o něco podělit, mám k dispozici facebook nebo instagram (tyhle dvě přednostně). Tam můžu otravovat to aleluja :-)

08 června, 2016

Knižní přírůstky #96

středa, června 08, 2016 8 komentářů
Konečně jsem byla na poště a mám doma nové poklady :-P

06 června, 2016

Všechny filmy a seriály jsou hodnoceny po prvním shlédnutí, s odstupem času je samozřejmě možnost, že změním názor ;-) Pokud vás zajímají další mé filmové zkušenosti, můžete  ještě více hodnocení najít na mém účtu Csfd. Pokud pro mě máte tipy na dobré filmy, neváhejte se podělit ;-)


poster

Viděla jsem... #110

pondělí, června 06, 2016 14 komentářů
Všechny filmy a seriály jsou hodnoceny po prvním shlédnutí, s odstupem času je samozřejmě možnost, že změním názor ;-) Pokud vás zajímají další mé filmové zkušenosti, můžete  ještě více hodnocení najít na mém účtu Csfd. Seriály, které sleduji najdete na Edně... Pokud pro mě máte tipy na dobré filmy, neváhejte se podělit ;-)

 poster poster poster

Bohové Egypta
Už předem mi bylo jasné, že film nebude zrovna velký hit. Jakoby zpracování těchto témat bylo nějak prokleté. Takže jsem neměla ani příliš velké očekávání a ještěže tak. Sice mám historii Egypta ráda a film nebyl špatný, byl dobře promyšlený a tak, ale bylo tam až moc digitálních efektů, nehledě na některé špatné herecké výkony. Všechno kazil i zvuk, protože hudba působila hodně hlasitě, kdežto hlasy zase nějak moc utlumeně. Takže děkuji za film, ale jen dvě hvězdičky, snažte se dál...

Moje hodnocení:



@lucylillianne