MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 srpna, 2017


Už ani nevím, jak přesně jsem k této knize přišla, ale zahlédla jsem ji na facebooku. Na první pohled mě zaujala a tak jsem si ji vyhledala na databázi. Hodnocení bylo více než skvělé, takže samozřejmě na mě zapůsobilo davové šílenství a já knihu prostě musela mít. Pojďme se tedy podívat, jak se mi zamlouvala.

Už podle anotace zjistíte, že jde o sci-fi příběh ve vzdáleném vesmíru, konkrétně na Marsu. Lidstvo totiž expandovalo do vesmíru a zabralo spoustu planet. Ale společnost už nefunguje jako ta naše, je rozdělena do různých tříd žebříčku a označena barvami. Jejich seznam je ihned na začátku knihy, pro lepší přehled. Nejvyšší, Zlatí, patří to úplného vrcholu soustavy a aby to bylo dáno ještě více najevo, jejich život je hodně srovnáván se starým Římem, jejich jména jsou římská, jejich historie neustále poukazuje na Řím a i bitevní strategie se jím řídí - jakoby tím byli ještě vznešenější. A pokud byste váhali, ti nejvyšší vbžebříčku společnosti svoji barvu ještě vkládají do jména, proto můžete mezi jménem a příjmením vidět například AU nebo CU, což jsou značky periodické soustavy, zlato a měď...

Musím se přiznat, že většina knihy mě příliš nebavila. Začátek se velice slibně rozjel, ale byl utnut v tom nejlepším a přesunut někam jinam. Zbytek knihy se tedy zaobírá tím, jak se Darrow snaží dostat mezi nejvyšší Zlaté. Dostane se na jejich univerzitu, která jak možná hádáte, není obyčejná škola, ale tak trochu se tam umírá (ani u Zlatých není život jednoduchý). Trošku mi to připomínalo zvláštní pojetí školy v Univerzitě výjimečných. Nehledě na zmínky o modifikacích lidského těla, což zase odkazovalo na Kapitol v Hunger Games. Nemůžu si pomoct, ale čím víc knih z tohoto zaměření čtu, tím víc mi připadají podobné. A v tomto případě se mi to moc nelíbilo. Zlatí představují špičku lidstva a přitom jsou jako zvěř.

Až za dvoustou stránkou jsem se začala chytat a teprve potom mě příběh trochu bavil. Možná je to i tím, že v této části je nejvíce vidět jak se Darrow mění, jak vyspívá a začíná chladně a logicky uvažovat a to se mi opravdu zamlouvalo. Není žádný slaboch a ví za čím si jde. A hlavně proč. Uvědomuje si svoje místo. Na rozdíl od jiných knih je tu krásně vidět vývoj postavy od prvních stránek až po ty poslední. Ale to je tak asi jediné velké pozitivum knihy. Jinak mi děj přišel příliš monotónní a nudný, strašně dlouhý. Obvykle to v knihách nemám ráda, ale tady bych ocenila přeskakování mezi liniemi. Jedna by byla s Darrowem a jeho postupem a druhá by se týkala dění u něj doma. Alespoň by měl čtenář nějaké zpestření.

Na tuhle knihu jsem se tak strašně těšila a možná i proto mě i tak trochu zklamala. Děj byl sice lehce gradovaný, ale jen v tom, jak mě chvíli bavil a chvíli ne. Po obsahové stránce jsem spokojená, i když mám docela dost 'ale'. Závěrečná čtvrtina byla skvělá, teda pominu-li konec, který mě nepotěšil. Ale v celkovém pohledu jde prostě o průměrnou četbu. Nehledě na množství překlepů. Navíc mi některé věty přišly strašně divně přeložené a musela jsem je číst i víckrát... Další pokračování si asi rozmyslím...


Dotknu se poupěte krvokvětu v kapse a kolem krku cítím svatební kroužek. Oni mě nevytvořili. To ona.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Rudý úsvit
Red Rising
Rudý úsvit
1
Dana Veselá
Sci-fi
2014 originál/ 2016 překlad
368
Triton
978-80-7387-933-4

Anotace Databazeknih.cz:
Darrow je Rudý, člen nejnižší kasty v barevně rozdělené společnosti budoucnosti. Stejně jako ostatní Rudí celé dny pracuje a věří, že povrch Marsu se mění v obyvatelný pro příští generace.
Ale Darrow a jeho lid byli podvedeni – lidstvo se na povrch dostalo již velmi dávno, po planetě se roztahují velká města a rozlehlé parky a Rudí nejsou pro dekadentní vládnoucí třídu nic než otroci.
Hnán touhou po spravedlnosti i vzpomínkou na svou ztracenou lásku, Darrow obětuje vše, aby infiltroval legendární Institut, místo zkoušek pro dominantní kastu Zlatých. Bude muset soupeřit o svůj život s těmi nejlepšími a nejkrutějšími z vládnoucí třídy Společnosti. Aby své nepřátele porazil, nezastaví se před ničím. I kdyby to znamenalo stát se jedním z nich.


Sleduju jejich stopu lesem asi hodinu, až mi to začne dělat starosti. Otáčejí se zpátky, vedou do známých míst, do naší jeskyně.

Ukázka z knihy




Informace o autorovi

foto: Penguin Random House Speakers Bureau
 
Databazeknih.cz: Pierce Brown - Během svého dětství vyrůstal v sedmi různých amerických státech. V roce 2010 dokončil vysokoškolské studium se zaměřením na politické vědy a ekonomiku, poté vystřídal několik zaměstnání, např. ve společnosti pro rozvoj nových technologií či v politické kampani. Dnes žije v kalifornském Los Angeles.

Před svým úspěšným knižním debutem napsal šest románů a čelil více než stovce odmítnutí ze strany literárních agentů. V roce 2016 byl nominován na cenu Johna W. Campbella pro nadějné začínající spisovatele.
 




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Už to vypadalo, že se do knihy pustím a pak jsem to zase odložila! :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě co člověk, to jiný názor, že ano... Ale pro mě to pecka nebyla, protože čtu fantasy a sci-fi opravdu hodně a tak vždycky u takového hodnocení očekávám něco nového...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne