MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 října, 2017

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Už od momentu, kdy jsem zjistila, že má tato kniha vyjít, jsem se neskutečně těšila. Jednak jsem si oblíbila celý svět Diany Gabaldon zasazený do minulosti i budoucnosti, ale také jsem úplně 'ulítlá' na nejrůznější průvodce filmy a seriály. V tomto případě tedy vznikla povinnost knihu získat. Byla jsem proto ráda, když se na internetu objevil recenzní konkurz a štěstí se obrátilo na mě... :-)

Kniha poskytuje mnoho informací. Některé jsou spíše technického rázu a působí tak trochu, jakoby čtenář četl nějakou příručku. Ale rozhodně nezoufejte, je tu tolik pasáží zabývajících se štábem, herci, natáčecími lokacemi, kulisami, kostýmy, hudbou a ještě spoustou dalších věcí. Každý si najde to své a navíc vás to naprosto pohltí. Když člověk seriál sleduje, nepřemýšlí nad všemi těmi detaily, kterými se musí tvořivý tým zamýšlet. A všechny ty spojitosti, které tam jsou... Je pěkné vědět, je si dávají záležet i s takovými drobnostmi.

Hned na úvod vás přivítají slova samotné autorky, která opět vnese trochu svého pohledu do celé záležitosti. Hned po té se dozvíte, co obnášel vznik celého seriálu a především překvapující konstatování, že šlo o záležitost let. Někteří si totiž neuvědomují, že knihy samotné začaly vznikat už před více jak dvaceti pěti lety a i seriálu to nějaký ten pátek trvalo. Koupit filmová práva, najít scénáristy, režiséry, studio, které by projekt podpořilo a tak dále.

Poté následují kapitolky, které se věnují každé epizodě zvlášť. Rozebírají se zde všechny komplikace, způsoby vzniku, drobné změny a tak podobně. Vše je proloženo vzpomínkami herců, nádhernými fotografiemi a takovou dávkou informací, že vám div nepraskne hlava. V jedné z těchto částí je i krásná mapka, které knihomolové obvykle tak milují. Naleznete na ní oblíbená místa a hned se vám ulehčí představování, jak daleko od sebe se nachází takový Culloden, hrad Leoch, Lallybroch či kameny na Craigh Na Dun... Rozhodně nesmí chybět ani informace o hereckém obsazení, o konkurzech, které herci museli podstoupit, o jejich výcviku, jak se hledaly místa vhodná k natáčení... Dokonce i naše Praha opět pomohla svými památkami.

Já jako velký fanoušek filmové hudby, který snad denně poslouchá skvělé soundtracky z různých projektů filmového plátna, jsem ocenila i nějaké poznatky z tohoto odvětví. Zaujala mě tedy kapitolka o tom, jak vlastně vznikla úvodní píseň. Prozradím vám, že píseň byla původně skutečně skotská z daného století a zpívalo se v ní o TOM Karlu Stuartu... Tomu říkám detaily. Text byl pak převzat z básně od jednoho spisovatele a lehce upraven (pokud toho chcete vědět více, potřebujete tuto knihu :-P)... Tady máte znělku k poslechu, kdyby náhodou někdo neslyšel její melodii zrovna v hlavě :-D

verze pro první sezónu
verze pro druhou sezónu

Tato kniha je téměř povinností každého zarytého fanouška knižní předlohy. Budete překvapení množstvím údajů, které poskytuje. Uvědomíte si, že za vznikem jednoho dílu je spousta práce a úsilí, kterou člověk obvykle při sledování ani nepociťuje. Je to práce na několik hodin denně, delší než je běžná pracovní doba 'obyčejného smrtelníka'. Všechna ta drobná práce s kulisami a kostýmy, všechny detaily, které štáb hledá v minulosti, aby byli co nejpřesnější - od módy, přes nábytek, barvy na oblečení atd... Je až neuvěřitelné, že si někdo dává takovou práci kvůli seriálu. Ale my fanoušci jsme za to rádi a oceňujeme to.

Jediné, co bych na této knize mohla vytknout, jsou jako vždycky chybky, kterých se pár vyskytlo. Prostě sem tam ujede písmenko nebo jsou dvě slova spojená k sobě. U knih to moc ráda nevidím a popravdě mi to vadí. Ale průvodce je něco jiného, něco, co by mělo být vypilováno a kde by se chyby vyskytovat opravdu neměly...

Ráda bych tuto knihu doporučila všem, kteří tomuto světu propadli. Určitě stojí za přečtení a prozkoumání a hlavně doplnění znalostí. Přesto vás musím varovat. Pokud jste první dvě řady seriálu neviděli a chystáte se na ně, pospěšte si se zhlédnutím. Kniha vám nesmí utéct, ale na druhou stranu by vám mohla spoustu věcí vyspoilerovat... Tak hurá na třetí řadu a snad se dočkáme i dalšího průvodce :-)


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
 
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2
The Making of Outlander: The Series:
The Official Guide to Seasons One & Two
-
-
Tara Bennett
Lucie Chaberová
filmový/seriálový průvodce
2016 originál / 2017 překlad
240
Omega
978-80-7390-591-0

Anotace knihyomega.cz:
Nahlédněte do zákulisí prvních dvou řad seriálu Cizinka, natočeného podle bestsellerů Diany Gabaldon, s tímto oficiálním ilustrovaným průvodcem televizní společnosti Starz.
Bylo jen otázkou času, kdy podle bestsellerů Diany Gabaldon vznikne televizní seriál, neboť příběhy Claire Beauchamp Randall a Jamieho Frasera dychtivě hltají miliony čtenářů po celém světě. 
Nyní přichází průvodce tímto seriálem, kterého musíte mít! Přeneste se do vesnice ve Skotsku, která je kulisou k příběhu Cizinky.  Kniha vás zavede jak do zákulisí, tak přímo do děje. Herci, scénáristé, producenti, hudebníci, kostýmní výtvarníci, technici a mnozí další se s vámi podělí a své zážitky a výzvy, kterým čelili, než se tato vzrušující sága objevila na obrazovce.
V exkluzivních rozhovorech s herci, včetně Caitriony Balfe (Claire), Sama Heughana (Jamie) a Tobiase Menziese (Frank Randall), se dočtete o jejich o nelehkém úkolu věrně ztělesnit nejoblíbenější postavy románů. Výkonný producent a Ronald D. Moore se svěří s tím, jak pracoval tým scénáristů, jak objížděli vytipované lokality pro natáčení i kolik energie stála výroba kostýmů a staveb, aby vše bylo dokonalé. Kniha také zkoumá všechny epizody seriálu prostřednictvím exkluzivních rozhovorů s jejími autory a režiséry, kteří se s vámi podělí o fascinující fakta z natáčení – díl po dílu.
Nejlepší ze všeho je, že průvodce Jak se točí Cizinka nabízí spoustu fotografií, včetně portrétů všech hvězd seriálu ve vší vznešenosti svých postav. Na výrobu knihy dohlížela sama Diana Gabaldon, takže všichni fanoušci seriálu se při čtení této knihy budou cítit, jakoby stáli po jejím boku.

Odkazy: omega

Kde koupit knihu


http://www.arara.cz/product/637353


Informace o autorce


 foto: Mary & Blake Media

Omega.cz: Tara Bennett je autorka bestsellerů New York Times a novinářka. Jako autorkou nebo spoluautorkou více než 20 oficiálních knih k filmům nebo televizním seriálům, například Zákon gangu: oficiální sběratelská edice, Showrunners: TV show o běhání, Velké nesnáze v Malé Číně, Hranice nemožného (nejlepší kniha na Amazonu za rok 2014), Doba ledová, Lost Encyklopedia a mnoho dalších. Tara také přispívá do časopisů SCI FI Magazine, Total Film, Blastr.com a je americkou editorkou SFX Magazine. Je též profesorkou tvůrčího psaní na Rowan University.
 










Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Musím se přiznat, že patří mezi to malé procento lidí, které prostě Cizinka neuchvátila... Celkem mě to mrzí, asi jí dám ještě jednu šanci...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to zkus. Já jako odpůrce romantických příběhů jsem tomu i přes to propadla :-D

      Vymazat
  2. Skvělé, kniha už na mě čeká doma a já se jejího čtení nemůžu dočkat. :) Jak knižní, tak seriálová podoba Cizinky mě naprosto uchvátila a průvodce jsem brala v podstatě jako nutnost... :)))

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne