MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 listopadu, 2017

Rebel • Amy Tintera

úterý, listopadu 28, 2017 čeká na komentář

S Rebelem jsem začala ihned po dočtení předchozího dílu. Jelikož jde o dvoudílnou sérii, nemělo smysl si dávat malou pauzu mezi díly. Obvykle, když jde o nějaké pentalogie a podobně, nečtu to  hned za sebou, protože bych se z toho asi zbláznila :-D Ale tady mi to nevadilo. Naopak, alespoň jsem rychleji věděla, jak to celé dopadne.

Reset se mi velice líbil, i když měl spoustu much a nedostatků. Přesto to autorka vynahradila velice čtivým a svižným dějem. A ani tady tomu není jinak. Všechno plyne rychlostí blesku a my se posouváme z jedné situace do druhé. Největší zdržení bylo asi hned ze začátku, kvůli tomu, kam se Wren a Callum dostali, než se konečně dostavilo nějaké rozuzlení a nastala změna. Můžu vám říct, že to místo, kde byli, se mi absolutně nelíbilo a měla jsem chuť řvát :-D

Musím podotknout, že se opakovaly některé chyby. A to především to, jak autorka nedokázala udržet hlavní hrdinku silnou a odolnou. Byly momenty, kdy to prostě pokazila a Wren vyloženě kazila reputaci. A někdy i zbytečně. Nejdřív si ji vybarvila určitým způsobem a pak to moc změkčovala, až to bylo podezřelé. Při některých akcích byla téměř nepolapitelná, aby ji náhle mrštila do nějakého přůšvihu, který nedával moc smysl...

Další věcí, která se autorce vymkla z rukou je pojetí knihy. Jakoby se snažila obsáhnout opravdu hodně věcí, ale nestíhala do příběhu zakomponovat všechno. Dostatečně nevykreslila celý ten svět, ve kterém žijí lidé a reseti. U prvního dílu bych to vzhledem k obsahu prominula, ale tady už ne. Chtělo to více informací. Což mě přivádí i k tomu, že jsem při čtení měla dojem, jakoby existovaly na světě snad jen poslední tři obydlená města... No nevím, ale v této knize jsem objevila hodně věcí, které mi tam vadily.

Každopádně akce bylo opravdu dost a zápletek a drsnějších momentů také. Škoda jen, že u některých bitev autorka nedotáhla potenciál do konce a všechno chrlila tak strašně rychle. Měla jsem dojem, jako by se do všeho opírala jen povrchově. A to jsem ještě nechápala, co má pořád na všem tom lámání kostí a střílení kulek do těl...

Jak říkám, našla bych spoustu věcí, které bych ráda kritizovala. Mohlo to být ještě lepší, ale pořád lepší než nic. Rozhodně je to skvěle napsané, četla jsem to jedním dechem a to mě utvrdilo v tom, že zase tak hrozné to nebylo. Líbilo se mi to, hltala jsem to a denně jsem zvládla půl knihy (a zvládla bych i víc, jenom chtít). Tato kniha ve mě vyvolává tak protichůdné pocity, až to není možné. Musím i přimhouřit oči, protože podle goodreads je tato série její prvotinou a pokud to mám brát jako debut, tak je pěkně zdařilý... :-) Ale buď jak buď, dejme tomu, že je to zase tři a půl hvězdičky...


Je lepší umřít napořád, nebo se po probuzení dozvědět, že se z vás stal reset a všichni, koho jste kdy znali, jsou po smrti?

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Rebel
Rebel
Reset
2
Jana Hejná
Sci-fi
2014 originál / 2015 překlad
360
Egmont
978-80-252-3422-8

Anotace Databazeknih.cz:
Wren 178 si myslela, že se své lidskosti nadobro zbavila už před pěti lety. Když tehdy zemřela a vstala z mrtvých po 178 minutách jako resetka, získala nové užitečné vlastnosti, které z ní učinily dokonalého vojáka Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění (KLEZ). Pak se ale objevil Callum 22 a rázem všechno převrátil vzhůru nohama.
P
o útěku od KLEZ jsou oba připraveni začít nový život v rezervaci pro resety. Jenže Micah 163, reset, který rezervaci řídí, má temnější plány: chce vyhubit lidi. Všechny. Micah celé roky buduje armádu resetů a nyní je připraven zahájit invazi do měst. Callum je odhodlán lidi chránit. Wren už nechce o boji nikdy ani slyšet.
Na jedné staně stojí Micah, na druhé KLEZ. Wren a Callum váhají někde uprostřed mezi nimi. Zdá se, že jim zbývá jen jedna možnost…


Přesnou cestu jsem si sice vybavoval jen mlhavě, zato čtvrť jsem si pamatoval víc než dobře. A věděl jsem, jak dům rebelů vypadá.

Ukázka z knihy

Informace o autorce

foto: autorčiny stránky

Databazeknih.cz: Amy Tintera je spisovatelkou YA románů. Vyrostla v Austinu v Texasu a vystudovala Texas A & M University s titulem v oboru žurnalistiky. Po obdržení magisterského titulu v oboru film na Emerson Collegese přestěhovala do Los Angeles, kde zjistila, že ji pracovat ve filmovém průmyslu nebaví a vrátila se ke své první lásce, psaní.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne