MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 března, 2018

Recenzní kniha


I když mi doma na polici pár knih od Domina leží, popravdě je toto první kniha, kterou jsem od nich zkusila. Zaujala mě především tématem, i když to není vyloženě sci-fi, velice důležitou součástí příběhu mělo být cestování časem. Z počátku jsem stále čekala, kdy dostanu potvrzení, že se tak opravdu děje, protože jsem doufala, že hrdinka není blázen. Proto jsem byla i docela příjemně napnutá, ta nejistota tu vyloženě stále byla ve vzduchu...

Začnu negativem. Jediný malý záporný pocit z knihy mám a to kvůli délce. Přišlo mi to trošku protáhlejší, protože kniha má nějakých čtyřista padesát stránek a dějově obsahuje pouhý týden. Takže, když jsem tu bichli držela v ruce, říkala jsem si, o čem tam chce tak dlouze psát? Ale na druhou stranu je pravda, že příliš pasáží k vypuštění jsem nenašla, spousta věcí má svůj důvod a každý detail může být důležitý. Jde tedy jen o drobnost a knize to vyloženě neškodí. Autorka to pojala živě a poutavě, takže jsem se ihned a jednoduše začetla, v tom rozhodně žádný problém nebyl.

Příběh byl příjemný a hlavní hrdinka maximálně sympatická. Hodně jsem s ní soucítila i s jejím osudem a nelehkým životem. A v momentě, kdy pochopila, jakou příležitost dostala, ani na chvíli nezaváhala. Ať to mělo stát cokoli, i tak důležitou věc, jako je ona sama. Líbilo se mi, jak postupně odhalovala temnou minulost, musela sbírat jednotlivé střípky a skládat je dohromady, což nebyla lehká věc. Informace se sháněly špatně a pomalu.

Celou knihou jsem proplula jako na vlně. A i když jsem myslela, že už všechno vím, nebo mám všechno odhaleno, šeredně jsem se mýlila. Autorka mě neustále překvapovala. Navíc jsem musela být neustále ve střehu, protože samotné cesty časem mohou něco stát a je pravděpodobné, že vzniknou nějaké paradoxy. Tím pádem jsem byla překvapená hlavně u konce, kde jsem byla téměř bez dechu. To byl hotový adrenalin. Samotný závěr sice byl v jedné mé odhadované verzi, jak by to mohlo skončit, ale stejně mě to dostalo a i překvapilo, protože to dokázala naprosto dokonale zkombinovat. A úplně poslední věta, to byla teprve třešnička na dortu.

Kniha byla naprosto skvělá. Jsem ráda, že jsem si o spolupráci napsala, protože při mém dlouhém seznamu čtení, bych se k ní nejspíš nikdy nedostala a to by byla nesmírná škoda. Takovýto příběh jsem už dlouho potřebovala, protože mi dal v podstatě od všeho kousek, napětí, akci, romanci, sci-fi, detektivku, spoustu adrenalinu, nějaká ta překvapení, ať už příjemná či ne. Prostě přesně uvařená kniha pro mě. Jsem tedy ráda, že se mi dostala do ruky a pevně věřím, že s touto autorkou jsem ještě neskončila...

Bylo by tak snadné pustit z hlavy, proč jsem sem vlastně přišla. A ještě mnohem snazší by bylo zapomenout, kdo jsem, když teď všechny dívky kolem mě tančí, smějí se a vyprávějí si.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Léto plné neskutečných věcí
The Summer Of Impossible Things
-
-
Markéta Polochová
Román
2017 překlad / 2017 originál
456
Domino
978-80-7498-248-4

Anotace Databazeknih.cz:
Před třiceti lety se Lunině matce stala děsivá věc. Natolik děsivá, že si ji nechala celý život pro sebe. Pravda vyšla najevo až nyní, po její smrti.
Odhalení matčina tajemství Lunu i její sestru silně zasáhne – a když zjistí, že se jim naskytla možnost vrátit se v čase do matčina rodného města a dát věci do pořádku, rozhodnou
se to udělat.
V New Yorku roku 1977 zpočátku nacházejí více otázek než odpovědí. Pak se ale Luně přihodí cosi neskutečného, téměř magického – potká svou matku jako mladou dívku. Zprvu si připadá jako blázen, ale pak pochopí, jaká šance se jí tím naskýtá. Když může cestovat v čase, může také změnit běh událostí.
Může to udělat, nepochybně. Ale měla by? Jestliže se totiž odhodlá k činu – jakémukoli – a změní matčin život, nebude nakonec muset obětovat sama sebe?

Odkazy: domino
 
Konečně můj obličej pustí, pevně mě obejme a já ji sevřu v náručí. Pocítím veškerou křehkost, kterou ta žena tak umně skrývá.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  


Informace o autorce

foto: David Higham Associates

Databáze knih: Rowan Coleman žije se svým manželem a pěti dětmi v poněkud přeplněném domě v hrabství Hertfordshire. Snaží se skloubit psaní s péčí o rodinu, zejména pak o dvojčata v batolecím věku, jejichž největším koníčkem je chůze rozdílnými směry. Rowan miluje spánek. Vlastně miluje i prosté sezení, v ideálním případě doplněné o sledování filmu. Ráda by prožila každý den jako představitelka hlavní role nějakého muzikálu, ale starší dcera jí nedávno zakázala zpívat na veřejnosti.

Rowan je regulérní dyslektička, přesto si psaní zvolila za svou hlavní profesi. A ve svých knihách se věnuje velkým tématům, které ovšem pojímá v podobném tónu, jakým je psán předchozí odstavec: bez sentimentu, sladkobolnosti a klišé. Kniha vzpomínek, jejíž český překlad právě vychází, je Rowaninou nejúspěšnější knihou. Zaslouženě. Příběh čtyřicetileté matky dvou dcer, která trpí Alzheimerovou chorobou v pokročilém stádiu, je napsán s takovou autorskou bravurou, že vás - vlastně paradoxně - naplní nadějí.


Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Domino.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Mě taky toto kniha uchvátila a na seznam jsem si musela napsat Knihu vzpomínek. Domino vydává super knihy a spolupráci ti tiše závidím, já je zkoušela oslovit loni a bohužel mi bylo řečeno, že nové blogery nehledají. Tak třeba jednou to vyjde;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Chce to trpělivost. Ani nepočítám na kolika místech mě odmítli. Nebo ani dokonce neměli slušnost odepsat...

      Vymazat
  2. O knize jsem ještě neslyšela, ale velmi mě zaujala.. Myslím, že je přesně to, co teď potřebuji. Děkuji za tip, skvělá recenze!:)

    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
  3. Zrovna předevčírem jsem na ní koukala skrz výlohu v knihkupectví, neměla jsem tušení, o čem je a stejně mě zaujala. Díky za potvrzení, že tuhle knížku potřebuju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já původně taky netušila na sto procent do čeho jdu, ale byla jsem hodně spokojená :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne