MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 dubna, 2018


Recenzní kniha


Již počtvrté jsme mohli navštívit tuto velkou rodinnou ságu. Dosud jsme poznali již pět generací, ale dějově se momentálně autorka zaměřila především na tu třetí. Opět jsme se podívali na několik let života postav ve Francii, ale i v cizině. A hlavně na to, jak jsou lidé někdy bláhoví a neuvědomují si, jak si hází klacky pod nohy.

Jednotlivé postavy opět řeší zapeklité otázky života, společného soužití, ale i mnoha komplikací, které jim jejich dny příliš nerozradostní. Pod drobnohledem je především Christina (podle rodokmenu na konci knihy označená jako Christina II.), která bohužel příliš neseděla mým představám. Byla hodně tvrdá, komplikovaná a hlavně její životní lapálie mě nebavily. Její seznámení s Filipem mě dost překvapilo a co hůř, další vývoj mezi nimi mi vyloženě vadil. Rozhodně jsem jim nefandila a celé mě to trošku zklamalo. No trošku, zatím asi první postava, kterou jsem si vyloženě neoblíbila, byla mi docela protivná.

Co mi ještě docela vadilo, že velká část knihy se zaobírá detaily a to dost podrobně, při čtení mi to přišlo téměř jako popisy dne za dnem. A pak najednou dochází k nějakým skokům v čase a to dokonce i o dvanáct let. Zdálo se mi to uspěchané, zbytečně a ty posuny mohly být alespoň trošku na etapy. Po obsahové stránce ale jinak námitky nemám.

Autorčin styl je stále stejný, takže už od počátku se mi kniha četla velice dobře a rychle. Kolikrát jsem se tak ztratila, že jsem ani nepostřehla, kolik stránek už mám za sebou. Příjemné vyprávění se zaměřilo hlavně na postavy a tentokrát nepadaly moc zmínky o politických změnách a podobných věcech. Návrat to byl opravdu vydařený, autorka se věnuje všem potomkům, ale zaměřila se na zhruba prostřední generaci, z které plynule přešla na další, ale to spíše až ke konci. Při čtení je taky hezky vidět, jak se mění chování lidí v dané době. Především se pomalu mění například vztahy mezi lidmi (případně partnery) a pohled na tehdejší morálku. Nevím, jestli je to náhoda nebo to autorka zamýšlela schválně. To se asi dozvím příště...

Jinak jsem byla velice spokojená. Čtení mě nezklamalo a už předem jsem věděla, že po dokončení posledních stránek budu potřebovat další díl. Do závěru série nám zbývají už jen dvě knihy a já se nemůžu dočkat, jak to vlastně celé skončí a především v jakém roce bude tento příběh uzavřen.


Doktor mávl rukou a odešel s poznámkou, že ho můžou zavolat hned, jakmile by se madam přitížilo.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pán hor IV.
Pán hor IV.
Pán hor
4
Hana Marie Körnerová
-
Historický román
2018 originál 
400
Baronet
978-80-269-0833-3

Anotace Databazeknih.cz:
Sebastianova jediná dcera Christina je samostatná dívka vychovaná v duchu nové doby, hýčkaná rodinou a střežená pěti bratry. Ani ti ji však nedokáží uchránit nepříjemného zážitku, který obrátí její život naruby.
Christina se snaží najít ztracenou rovnováhu, odjíždí jako ošetřovatelka do Indie. Život v koloniích jí však n
epřináší to, co hledala. Je dcerou svého otce. Divoká krev Pánů hor ji žene do nových dobrodružství, vášnivých lásek i tvrdých střetů s okolím. Po návratu do Francie nachází zcela jiný svět, v němž si znovu musí vybojovat svoje místo. Je chladnokrevná, rozhodná a zocelená životem v drsných podmínkách. Jedinou její slabostí je dospívající syn Gilbert, který má ještě tvrdší hlavu než ona sama. I Gilbert hledá nová, mnohdy ztřeštěná dobrodružství. Nejlepším společníkem a přítelem je mu bratranec Maxmillián de Braie.
Ovšem jen do chvíle, kdy mezi ně vstoupí dívka, kterou celá léta odmítali brát na vědomí…
 
Odkazy: baronet.cz

Dlouhé prameny černých vlasů jí každou chvíli spadly do obličeje a ona je odhazovala netrpělivým, ryze ženským způsobem.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorce

foto: MiTEL TV

Databazeknih.cz: Hana Marie Körnerová, narozená 1954 v Litoměřicích. Psala od dětství tzv. do šuplíku, první román Pán hor vyšel až v roce 1993. Patnáct let pracovala ve zdravotnictví a znalost prostředí zúročila v románu Prosím vás, sestřičko, s nímž uspěla v jedné z prvních literárních soutěží Knižního klubu. Oblíbenou kulisou pro řadu jejích historicko - dobrodružných románů je Francie osmnáctého a devatenáctého století. Posledních patnáct let žije autorka trvale v Podkrkonoší.


Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne