MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 února, 2017


Už je to docela dlouho, co jsem naposledy četla třetí díl Kronik železného druida. Takže bylo na čase popadnout následující pokračování a zase si to trochu v té hlavě oživit. Výhodou těchto knih je to, že sice jednotlivé díly na sebe navazují, protože se v ději sem tam něco zmíní z minulosti, ale jinak se dají úplně v pohodě číst samostatně, takže větší pauza mezi knihami ničemu nevadí.

Hned od první věty jsem se absolutně začetla a především se nesmírně prohýbala smíchy. Musím podotknout, že mi to opravdu chybělo. Attik a všechny ty jeho problémy prostě nemají chybu. I když by se dalo říct, že jde v podstatě stále o tu samou zápletku, která se akorát obměňuje. Jen jde o různá místa konání či postavy, bohy a jiné bytosti, které se v příběhu mihnou. Nicméně díky humoru a velice zajímavému stylu kličkování z neustálých průšvihů, se to stále čte výborně.

Velké plus u mě kniha má i díky historii a mystice. Neskutečně mě totiž baví příběhy s bohy a mytickými postavami a podobně. Tady dostane čtenář mix všech těchto věcí z celého světa. Tudíž narazíte na bohy vikingů (Thor, Ódin...), ale i dalších zemí z celého světa, na neskutečné množství démonů, elemantálů Země, najdete tu zmínky o Gaie a tak dále... Všechno hezky na jednom místě, krásně provázané a důmyslně promyšlené.

Atticus jako vždy srší vtipem i pěkně zamotanými nápady. A to by nebyl on, aby se zase sliby či dluhy za záchranu života neupsal k nějakému šílenému plánu. Nic nemůže jít hladce a tak se všechno nabaluje, až je s podivem, že se z toho zase dokáže dostat. Nicméně to by nebyl on, aby neměl schované eso v rukávu. Ale po pravdě se těším, až se konečně s Granuaile pustí pořádně do druidského výcviku. Doteď se tomu věnovalo velice málo prostoru.

Kniha se čte opravdu jedna radost. Je plná sarkasmu, humoru a dobrodružství. Nečekejte žádné odstavce plné napětí, kdy byste byli napjatí k prasknutí, to opravdu ne. Konec knihy už mi přišel trošku delší, přece jen než svůj problém vyřešil, padla na to celá kniha, ale i tak jsem z knihy nadšená a velice nutně a rychle potřebuji další díl :-) Tahle série je prostě skvělá.


"Chlap by se měl posrat až po smrti, synu, ne před smrtí. Zkus si to zapamatovat, hochu, abys jednou, až nadejte tvůj čas, nepištět jako holka. Teď vysmahni a jdi si hrát do bažiny."

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Napálený
Tricked
Kroniky železného druida
4
Kevin Hearne
Roman Tilcer
Fantasy
2012 originál /2014 překlad
328
Laser Books
978-80-7193-384-7

Anotace Databazeknih.cz:
Druid Atticus O'Sullivan by nepřežil déle než dvě tisíciletí, kdyby v sobě neměl pořádnou dávku keltské prohnanosti. Když se mu tedy na americký jihozápad přijdou pomstít bohové hromů a blesků, s menší pomocí navažského šibala Kojota je přesvědčí, že ho v arizonské poušti rozsekali na cimprcampr.
Jenže mazanému Kojotovi není proti srsti ušít občas nějakou tu levárnu a Atticus brzy zjistí, že mu hodil na krk boj s krvežíznivými pouštními kožoměnci, kteří na sebe mohou brát různé podoby. Když už si myslí, že všechny lsti prokoukl, zradí ho ten, od koho by to čekal nejméně. Atticus přísahá, že jestli tohle přežije, už nikdy se nenechá napálit. Krásná poslední slova.


Zaútočily pár minut nato. Uslyšeli jsme je zařvat, to bylo jediné varování, kterého se nám dostalo, a pak už se na nás vyřítily dvě šmouhy.

Ukázka z knihy

https://data.knizniklub.cz/preview/024/597/0245978/largea.jpg

Informace o autorovi

foto: Unbound Worlds

Databazeknih.cz: Kevin Hearne - Americký spisovatel fantasy, narozen 9. prosince 1970 v arizonském Flagstaffu. Už odmala ho zajímaly superhrdinské komiksy a své sehrály i Hvězdné války, na střední k tomu přibyla ještě rocková muzika, což vytvořilo smrtící kombinaci. Během studií pedagogiky pracoval ve vysokoškolských novinách a začal se věnovat psaní, i když tehdy rozepsaný román zůstal jako několik následujících nedokončen. Po studiích se řadu let věnoval výuce středoškolské angličtiny, krátce v Kalifornii a po celých patnáct let i po návratu do Arizony. Dnes žije v arizonském Tempe a dál sbírá komiksy.

Překladatel


foto: Host (Tilcer, Roman)

XB-1: Roman Tilcer přeložil řadu povídek pro časopisy XB-1 a Pevnost a několik různých antologií. Pro nakladatelství Argo, Host a MOBA příležitostně překládá i světovou a detektivní literaturu. V minulém roce přispěl na web časopisu XB-1 řadou rozhovorů z cyklu Tváře překladu, což je rovněž název jím založené facebookové skupiny nejen pro překladatele. Během uplynulých deseti let se vypracoval mezi vážené překladatele fantastického žánru. Celý rozhovor...



Knižní téma | Iron Druid Chronicles (Kroniky železného druida) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-iron-druid-chronicles/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Kroniky železného druida si chci hrozně moc přečíst, ale zatím jsem na ně nenarazila ani v knikupectví, ani v knihovně. :o

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne