MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 srpna, 2017


Po vydání knihy jsem často viděla v komentářích a recenzích srovnávání s knihou Erebos, která vyšla v originále o pět let dříve než Need. Měla jsem tedy trochu obavy se do ní vůbec pouštět, ale neodolala jsem. Nyní, po tom co jsem knihu přečetla i já, mohu potvrdit, že ta podobnost je opravdu vysoká. Předpokládám tedy, že tam nějaká ta inspirace byla, ale těžko říct. Tak jako v prvním případě je i nyní děj zaměřen na středoškoláky, na dění přes internet a na to, jaký vliv na lidi má. Spoléhá se na to, že děti udělají vše, co se po nich chce, plní všelijaké úkoly, nesmí o ničem z toho mluvit a tak dále...

Každý člověk je jedinečný, má svou vlastní charakteristiku, své chování a své jednání v nejrůznějších situacích. A právě při vyhrocení určité události se teprve ukáže, kdo je ve skutečnosti jaký. Začíná to přihlášením na nějakou novou sociální síť, která naslibuje dary za její používání a za přivedení nových členů. To se zdá jako nevinná věc. Ale v momentě, kdy po vás síť chce plnění úkolů, a některé z nich nejsou zrovna na škále normálnosti, je otázkou, zda se člověk nechá strhnout svým chtíčem po nových věcech, nebo jestli zapojí i své svědomí a řekne dost. V momentě, kdy se někteří dostanou do situace, že už není cesty zpět, začne se vše hroutit. Umírají nevinní lidé.

Tak jako v Erebosu, je i zde krásně vidět, jak určité typy lidí jsou naprosto zmanipulovatelné. Jak někteří nepřemýšlí nad normálností a realitou, nechají se vtáhnout a vůbec si neuvědomují, že to co dělají, dělají ve skutečném světě. Občas nestačíte zírat, co se vlastně děje, protože si říkáte, mě by přece hned napadlo, že je to blbost. Vůbec bych se do toho nepouštěl(a). Ale je to skutečně tak? Naštěstí nejsou všichni stejní a tak existují vždycky lidé, kteří se vzbouří proti 'systému' a začnou jednat.

V knize se střídá několik pohledů, ale hlavní postavou je Kaylee. Ta dostává nejvíc prostoru, protože se točí většina věcí kolem ní. Ostatní už mají méně kapitol a hlavně kratší. Spíše doplňují příběh o svůj pohled. Nejdřív jsem si říkala, že by bohatě stačilo vyprávění jen od ní, ale nakonec díky těmto přeskakujícím částem je vidět, jak je vše provázané. Po pravdě mi však tahle zápletka přišla reálnější a logičtější. Něco, co se skutečně může stát a určitě děje, nejednou jsme to mohli číst či vidět ve zprávách. Lidé jsou ovlivnitelní a především děti.

Z počátku mě kniha bavila méně, protože jsem tam hlavně viděla ty stejné prvky jako v druhé knize. Ale postupem času, kdy se děj začal rozvíjet, mě opravdu zajímalo, kdo za tím vším stojí a proč. A hlavně jak to dopadne, protože ještě posledních deset stránek nebylo schopné vypovědět, jestli závěr bude happyendem nebo ne. Tím pádem jsem poslední listy četla se zatajeným dechem. Začátek tedy trochu zdlouhavý a méně chytlavý se nakonec přenesl v něco skvělého, co mě zaujalo až do posledních kapitol a já knihu slupla jako malinu. Opravdu mě to bavilo. Bylo to výborně vymyšlené, napsané poutavě, postavy velice různorodé a přesto tak podobné. Vůbec nelituji, že se mi kniha dostala do ruk. Jediným mínusem pro mě byla ta podobnost, za kterou prostě musím strhnout body...


Hrdlo se mi svíralo a v očích mě pálily slzy, po tváři se mi však neskutálela ani jediná. Protože jak jsem si tak všechny ty zprávy pročítala, zachvátilo mě něco silnějšího než smutek a zoufalství.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Stačí jen chtít
Need
-
-
Alžběta Kalinová
Thriller
2015 originál/ 2017 překlad
272
Fragment
978-80-253-3124-8

Anotace Databazeknih.cz:
Městem Nottawa se jako lavina šíří nový fenomén. Sociální síť s názvem NEED nabízí svým uživatelům vše, co chtějí mít. Chceš nový iPhone nebo lístky na koncert se vstupem do zákulisí? Výměnou za drobný úkol ti NEED tvé přání splní.
Kaylee Dunhamová ví, co chce. Potřebuje získat novou ledvinu pro nemocného bratra. Nevěří, že by jí nějaká sociální síť mohla pomoci, ale rozhodne se, že to zkusí.
Až po té, co zadá svůj požadavek, si uvědomuje, jak vysokou cenu bude muset zaplatit. Úkoly, které síť za splnění jednotlivých přání vyžaduje, totiž s přibývajícím počtem uživatelů nabírají na nebezpečnosti.
Dokáže Kaylee odhalit, kdo NEED stvořil, a zastavit ho dřív, než zničí celé město?


Ale NEED postupuje tak rychle. Deset minut je dlouhá doba. Musím najít někoho jiného, kdo mi pomůže.

Ukázka z knihy




Informace o autorce

foto: YouTube
 
Albatrosmedia.cz: Joelle Charbonneau se na začátku své kariéry věnovala především opeře a muzikálu. Vystupovala v řadě představení v Chicagu i na jiných scénách. Ačkoliv je úspěšnou spisovatelkou, stále soukromě vyučuje zpěv. Její dystopická trilogie Univerzita výjimečných dosáhla celosvětového úspěchu a získala řadu ocenění. Tématice nebezpečí sociálních sítí se věnovala v thrilleru Stačí jen chtít





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Už jsem po knize pokukovala, ale zatím jsem ji odsunula na vedlejší kolej, tak snad jsem neudělala chybu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to tak úžasné, abys to musela chtít na 100%. Ale bavilo mě to.

      Vymazat
  2. Četla jsem Erebos a takováto literatura už jde mimo mne :-) Nějak už se do těch středoškoláků nemůžu vžít a neumím si představit, že někdo něčemu až tak propadne..takže na tuto knihu se určitě nechystám. Ale recenzi jsi sepsala hezky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to ještě zvládám, i když už bych taky ráda pomalu přesedlala na jiné...

      Vymazat
  3. Mám na knihu úplně stejný názor jako ty! 😊

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne