MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 ledna, 2018


Tuhle knihu, respektive sérii, jsem si vybrala především kvůli autorce. Už jsem od ní stihla přečíst Erebos a Saeculum, v obou případech knihy, které se mi opravdu líbily a kde mě zaujal autorčiny styl. Proto jsem se rozhodla zkusit i něco dalšího.

Chvíli mi trvalo, než jsem vzala první díl do ruky, protože obsah sliboval trošku netradiční téma. V poslední době se snažím zaměřit i na jiné žánry a detektivky a thrillery mě zajímají nejvíc. I když pod thrillery si obvykle představuji něco jiného. Nicméně z Pět se vyklubala výborná detektivka. A můj počáteční strach, že by detaily mohly být trošku drastické, byly naprosto zbytečné.

Hlavní postavou je především Beatrice, policejní komisařka, která už v minulosti také zažila dost ošklivou událost. Štěstí ji moc nepřeje, protože je rozvedená a bývalý manžel jí občas dělá peklo, hlavně kvůli dětem. Skloubit totiž rodičovství a práci na oddělení vražd není zrovna jednoduché... A ještě ke všemu ji šéf očividně nemusí. Chvílemi to působilo, jakoby se proti ní spikl celý svět.

Beatrice občas působí lehce nestabilně, přesto ale silně a hlavně inteligentně. Vyšetřuje opravdu náročný případ, u kterého je hlavním prvkem geocatching. Její práce se jeví jako obrovská piplačka. Hodiny a hodiny vyšetřování, pátrání, hledání klíčů a nápověd, skládání jednotlivých dílků... Ve skutečném světě si něco takového nedokážu ani představit. Rozhodně bych takový job nechtěla, protože bych to ani nezvládla. A to hlavně kvůli časové náročnosti, obtížnosti, zodpovědnosti a tlaku z okolí. Nepředstavitelné. Alespoň pro mě...

Na autorčino psaní jsem už zvyklá, pokud se to tak dá nazvat po dvou knihách. Věděla jsem tedy, že se začtu hned po první stránce a taky se tak stalo. Příběh mě pohltil a hodně bavil. Detektivní práce byla výborná, bavilo mě sledovat jednotlivé střípky a postupy. Ke konci už to bylo sice zdlouhavější a trošku jsem ztrácela orientaci ve všech těch drobečcích, těšila jsem se na to dokonalé finále, ale vyplatilo se to.

Konec byl pro mě hodně překvapivý. Po celou dobu knihy jsem netušila pachatele, ani důvod 'zapojení' všech těch obětí. To mi musela odhalit autorka na samém konci. Hlavního záporáka jsem vlastně odhadla asi stránku, opravdu jednu stránku, před tím, než byl jmenovaný. Najednou mě to praštilo do očí jako jasná věc. Nicméně proč se nakonec všechno to násilí odehrálo, to mě překvapilo nejvíc. Opravdu jsem nečekala takové důvody...

I když se mi v poslední fázi zdálo vyprávění už zdlouhavé, kniha byla skvělá. Spousta lidí mi neustále psala jak je to super, měli pravdu. Tohle za to rozhodně stálo. Spisovatelka dokázala skloubit tolik věcí, vypiplat příběh do detailů, promyslet si tolik věcí a poskládat z toho tohle... Momentálně si odskočím i k jiným knihám, ale brzy se musím vrátit k této sérii, protože jsou zde  určité nevyslovené věci, u kterých mě bude zajímat vývoj ;-)
 
Florin měl byt blízko starého města a vůbec nevypadal jako byt policisty. Beatrice tady jednou byla už přibližně před rokem a vyslovila podezření, jestli ho někdo podplatil, aby si mohl dovolit takové bydlení.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pět
Fünf
Beatrice Kaspary
1
Blanka Pscheidtová
Detektivní
2012 originál / 2015 překlad
320
Knižní klub
978-80-242-4645-1

Anotace Databazeknih.cz:
Na pastvině leží mrtvá žena. Zavražděná. Na chodidlech má vytetované souřadnice. Na označeném místě čeká příšerný nález: ruka zatavená do plastové fólie a hádanka, jejíž řešení vede ke schránce s další uříznutou částí těla.
V mimořádně ohavné formě geocachingu, moderní hře hledání pokladů s pomocí navigace, pos
ílá vrah dvojici kriminalistů k dalším částem mrtvol.
Vyšetřovatelům ubíhá čas, tuší, že teprve na poslední zastávce dostanou do rukou zásadní dílek puzzle…


Pohled na hodiny jí prozradil, že už je pozdě, aby volala Stefanovi, ale třeba bude rád, že to není jeho bývalá žena. Zavolala nejdřív na jeho mobil, pak na pevnou linku, ale narazila jenom na schránku, kde ji Stefan vybízel, aby mu zanechala zprávu.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Bestseller Books Online

Databazeknih.cz:  Ursula Poznanski - Po střední škole vystudovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. V roce 2 000 vyhlásila Rakouská televize ORF soutěž pro scénaristy do které se zapojila. Soutěž sice nevyhrála, ale svůj rukopis poslala několika nakladatelům. Za dva roky jí vyšla první kniha a tak od roku 2003 vydává knihy a sama na otázku odkdy píše odpovídá „Odjakživa. Sice to není tak docela pravda, ale prostě to zní správně. Popravdě bych řekla, že psát jsem opravdu chtěla vždy, jen jsem neměla chuť vzít do ruky papír."
 
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

12 komentářů:

  1. Pět mě hodně bavilo, bylo to svižné a dobře vymyšlené, i když já už tak nějak tušila rozuzlení někdy ve tři čtvrtinách. Doufám, že se brzy dostanu i ke Slepým ptákům se stejnou vyšetřovatelskou dvojicí.

    OdpovědětVymazat
  2. Pět jsem četla asi před rokem a moc mile mě překvapila :) A teď jsi mi připomněla, že jsem si chtěla přečíst i pokračování Slepí ptáci :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je krásná obálka :D, Knihu jsem nečetla, ale vypadá zajímavě ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle sérii zbožňuju. Zdlouhavá mi kniha nepřišla, já osobně jsem naopak měla trošku problém se začátkem. Netvrdím, že mě to nebavilo, ale zkrátka jsem si během první poloviny říkala, že to je sice dobré, ale nevidím na tom nic tak úžasné, co by mi vysvětlovalo všechna ta pětihvězdičková hodnocení. Ale ve druhé půlce se to neskutečně rozjelo a já se nedokázala odtrhnout. :)
    Druhý díl série je určitě slabší, ale taky se mi líbil, každopádně můj osobní favorit je teď nově vyšlá trojka. A zatraceně se těším na pokračování. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to já právě už od začátku čekala, že mě pžesvědčí až konec, až dostanu vysvětlení a tak :-)

      Vymazat
  5. Na autorku slyším chválu ze všech stran. Její knihy vypadají vážně dobře, budu se do nich muset pustit. :) I když tahle obálka je celkem děsivá. :))

    OdpovědětVymazat
  6. Knihu by som si chcela prečítať, pretože od tejto autorky som čítala Erebos a kniha sa mi veľmi páčila. Tak uvidím, čo zoženiem skôr, či toto alebo Seaculum :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Saeculum bylo výborný, možná ještě lepší než toto, protože jsem se u něj dokonce i bála a pořád jsem nechápala, jestli to bude reálný nebo ne :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne